Schwarzenberg se opět vymezil vůči Nečasovým výrokům o Pussy Riot

Praha – Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) nesouhlasí s pondělním výrokem premiéra Petra Nečase (ODS) o členkách skupiny Pussy Riot. Nečas před ruskými novináři řekl, že ženy zhanobily pravoslavný chrám a nejsou bojovnicemi za svobodu a lidská práva, jde podle něj o falešné modly. „Já jsem odlišného názoru,“ reagoval ministr zahraničí.

Podle novinářky Petry Procházkové je s námi Rusko z hlediska obchodně-ekonomického spokojené. „Otázka je, jakou politickou daň za to platíme,“ uvedla s narážkou na Nečasova slova o skupině Pussy Riot. „Ruský tisk se jich naštěstí téměř nedotkl, protože je pro něj návštěva pana premiéra zanedbatelnou událostí. Já ale výrok pokládám za velmi politicky negramotný,“ řekla v rozhovoru pro Českou televizi. Nečas si podle ní svými výroky připravoval půdu na jednání s prezidentem Vladimirem Putinem. „To si myslím, že je až nedůstojné pro politika takové úrovně,“ dodala.

Premiér už se na adresu Pussy Riot negativně vyjádřil loni na začátku září na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Ve vztahu k ruské skupině řekl, že šlo o vrchol nevkusu, nikoli symbol svobody a demokracie. 

Schwarzenberg tehdy v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že je z takového postoje zděšený: „Ten projev mezi řádky říká, že třeba v případě exportu jde o to, hodit v případech velkých mocností otázku lidských práv přes palubu. Všude to bude interpretováno jednoznačně: že se nechceme dotýkati velkých a bohatých států.“

Rozhovor s Petrou Procházkovou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod