Nebezpečná známost - český pervitin se šíří Evropou

Lisabon/Praha – Středoevropské a severské země se v posledních letech stále častěji potýkají s počtem lidí závislých na pervitinu. Vyplývá to z výroční zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislosti. Původně česká droga, jejíž užívání se dosud soustřeďovalo na území někdejšího Československa, se tak stává evropským problémem – zahraničí totiž podle protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila není na její dopady připraveno. Česko si pak z evropské zprávy odnáší ještě jedno nelichotivé prvenství; tuzemští teenageři mají v rámci evropské sedmadvacítky vůbec největší zkušenosti s kouřením marihuany.

„Po mnoha desetiletích, kdy ta epidemie (užívání pervitinu) byla ryze česká, se najednou šíří pervitin mimo české hranice. Není to jen tak, že by se pervitin šířil z ČR do Německa, ale vznikly epidemie různě v Evropě - v Pobaltí i jiných částech. To je špatná zpráva,“ uvedl protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil na tiskové konferenci, která evropskou zprávu představila.

Vedle zmíněných lokalit se pervitin začíná užívat také v Řecku, na Kypru a v Turecku, což ale podle Vobořila neznamená, že by se do všech zemí dovážela droga z Česka. Podle zprávy například do Skandinávie putuje uvařený pervitin právě z Pobaltí.

Mezi Němci kvete drogová turistika - směr Rozvadov

Lokalitou, které se česká produkce dotýká zřejmě nejvíce, je Německo. Podle německé verze zprávy o drogách v Evropě Němci pervitin zkoušejí stále častěji, přičemž konzumenti a dealeři pro něj nejčastěji jezdí do asijských tržnic v českém pohraničí, kde je levnější než na německém trhu. Hlavně bavorští politici Česko kritizovali, podle nich je český přístup příliš liberální.

Vobořil toto tvrzení už několikrát odmítl. Zároveň zopakoval, že je nutná intenzivnější spolupráce Česka s Bavorskem i s ostatními státy středoevropského regionu, a to třeba v přístupu k takzvaným prekurzorům. Tyto látky slouží k výrobě drogy. Obsahují je třeba léky proti chřipce. V Česku i dalších zemích se proto některé medikamenty prodávají jen na občanský průkaz, jinde na předpis. Možné bývá také zakoupení jen jednoho balení. Situace je ale jiná v Polsku, kde jsou tyto léky volně dostupné, podotkl Vobořil. Právě z Polska pak prý suroviny také pocházejí.

Jindřich Vobořil:

„Německá strana není nachystaná na to, co ji může čekat. Pokud nepřevezme určité modely, které jsou u nás, může se stát, že se v Německu sami naučí pervitin vyrábět.“

Podle šéfa českého monitorovacího střediska pro drogy Viktora Mravčíka je pervitin droga, kterou problémoví uživatelé v Česku berou nejčastěji. Užívají ho tři čtvrtiny dlouhodobě závislých. „To není nikde v Evropě,“ podotkl Mravčík. Dodal, že se pervitin před deseti lety ale začal užívat i jako rekreační droga, tedy v klubech a na party.

  • Varny pervitinu v ČR zdroj: ČT24
  • Varna pervitinu zdroj: ČT24

Čeští teenageři drží prvenství v užívání marihuany

Ještě méně lichotivé jsou pak pro Česko závěry, které se týkají užívání konopí; podle dokumentu mají totiž právě čeští teenageři v rámci celé evropské sedmadvacítky vůbec největší zkušenost s kouřením marihuany. Vyzkoušelo ji 42 procent mladistvých ve věku 15 a 16 let a blíží se jim jen Francouzi (39 procent). Na opačném konci žebříčku jsou norští školáci, kterých marihuanu okusilo pět procent.

Také v obecné rovině patří Česko mezi evropské státy, kde se konopné drogy užívají nejčastěji. Za poslední rok v České republice zkusilo konopí 16,1 procenta lidí ve věku 15 až 34 let, což zemi řadí na třetí místo, prvenství drží Francouzi (17,5 procenta) následovaní Poláky (17,1 procenta).

Vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy Viktor Mravčík doplnil, že nejčastějšími uživateli marihuany jsou mladí muži. V Česku je potom odhadováno 40 000 lidí, kteří si dají joint prakticky každý den.

Marihuana je také vůbec nejužívanější drogou v Evropě. Někdy v životě ji zkusilo 77 milionů dospělých Evropanů a za poslední rok asi 20 milionů, z toho tři miliony ji užívají prakticky každodenně. Po heroinu je nejčastějším důvodem protidrogové léčby. U narkomanů, kteří se léčí poprvé, je vůbec nejčastější příčinou léčby.

Heroin je na ústupu, nahrazuje ho neznámá syntetika

Evropská zpráva také upozorňuje na pozvolný ústup heroinu z centra drogové scény. Jak informoval národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, heroin sice nadále zůstává v centru pozornosti, v rámci celé Evropy včetně Česka je však možné sledovat klesající počet jeho uživatelů. „Zaznamenáváme méně nových klientů v léčbě, uživatelé heroinu v léčbě stárnou, celoevropsky je zaznamenáván i pokles v injekčním užívání heroinu,“ doplňuje Mravčík. „Počet trestných činů spojených s heroinem klesá i v oblasti drogové kriminality.“

Pozice heroinu v posledních letech naopak zaplňují častokrát neznámé syntetické drogy. „Čelíme ještě složitějšímu trhu a nevyčerpatelnému zdroji nových drog, které jsou stále různorodější,“ uvedla eurokomisařka pro vnitro Cecilia Malmströmová. Připomněla, že loni bylo hlášeno 73 nových psychoaktivních látek, z nichž 30 napodobovalo účinky konopí.  

„Tyto často velmi silné výrobky se objevily téměř ve všech evropských zemích,“ zdůrazňuje zpráva s tím, že k jejich šíření napomáhá internet. Jsou často prodávány v kamenných či on-line obchodech jako přírodní a legální produkty. Podle Mravčíka v ČR patří k nejčastějším spice, směsi obsahující právě syntetické kanabinoidy nahrazující konopí.

Vážné dopady - smrt a HIV

Celkově bylo v roce 2011 v Evropě hlášeno asi 6 500 úmrtí z předávkování drogami. Znamená to pokles ze 7 000 případů v roce 2010 a 7 700 případů v roce 2009. Počet úmrtí způsobených drogami poklesl i v ČR - v roce 2011 na 28. V roce 2010 to bylo 55 a v roce 2009 pak 49.

Klesá také počet evropských narkomanů nakažených virem HIV. Z tohoto příznivého trendu vybočuje propuknutí HIV epidemie mezi uživateli drog v Řecku a v Rumunsku. V ČR je situace relativně příznivá, je zde registrováno devět narkomanů užívajících injekční stříkačky, kteří jsou nakaženi HIV. Přitom počet lidí, kteří si aplikují drogy injekcemi, je v ČR relativně vysoký - 5,1 až 5,5 na 1 000 obyvatel. V ČR bylo mezi narkomany distribuováno velké množství injekčních stříkaček - 5,4 milionu, což je nejvíc ze zemí, které poskytly pro zprávu v tomto směru informace.