Meteorologové varují: Počasí se neumoudří, čekejte bouřky

Praha - Silné bouřky s nárazy větru a kroupami zasáhnou ve středu podle meteorologů celé Čechy. Výstraha vydaná dnes Českým hydrometeorologickým ústavem platí pro všechny kraje v Čechách a Vysočinu pro celé středeční odpoledne a večer. V noci na čtvrtek se mohou bouřky přesouvat na Moravu. Podle ústavu hrozí kvůli bouřkám například pády větví i zásahy bleskem.

„Během středečního odpoledne se začnou v Čechách od jihozápadu místy vytvářet bouřky. Ojediněle budou doprovázeny nárazy větru o rychlosti kolem 20 metrů za sekundu a kroupami,“ sdělili pracovníci ústavu.

Meteorologové doporučují lidem, aby kvůli nárazovému větru raději zajistili okna a dveře a také upevnili nebo uklidili předměty volně položené venku, třeba zahradní nábytek.

Oteplení zatím nečekejte

Pokud jde o teploty, po o něco teplejším dnešku by i po zbytek týdne měly zůstat poměrně nízké. Podle meteoroložky Taťány Míkové je jednou za tři až pět let běžné, že takzvaní „ledoví muži“ přicházejí až ve druhé polovině května.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

A sluníčka a teplého počasí si příliš neužijeme ani příští čtyři týdny, kdy se teploty  budou držet pod dlouhodobým průměrem pro toto období 15,9 stupně. Nejchladnější zřejmě budou příští dva týdny, kdy může teplota spadnout pod zmíněný dlouhodobý průměr. V týdnu od 17. do 23. června už ale možná vystoupá rtuť k nadprůměrným hodnotám. Srážky naopak průměr 75 milimetrů nejpíše přesáhnou.