Do promluv s Medvěděvem zahrnul Nečas i případ unesené dcery

Petrohrad (Rusko) – Ministerský předseda Petr Nečas (ODS) požádal při návštěvě Ruska svůj protějšek Dmitrije Medvěděva o pomoc v záležitosti osmileté Anny Hromádkové, kterou unesla její matka v roce 2008 do Ruska. Otec dívky se marně domáhá vrácení dcery do Česka, přestože mu to zaručuje pravomocný český verdikt.

S hlavou ruského kabinetu hovořil Nečas v pondělí. „Zdůraznil jsem, že jsme nejenom politici, ale že naše práce má i tento lidský rozměr. Požádal jsem ho, aby ruské orgány alespoň v prvním kroku umožnily styk otce s dcerou,“ konstatoval Nečas.

Medvěděvovu reakci označil premiér za „samozřejmě vstřícnou“, je si prý vědom lidského rozměru politického působení. „Ale všichni víme, že ty věci jsou i v rozhodování nezávislých soudů, takže možnosti politického představitele jsou někdy omezené,“ upozornil Nečas.

Petr Nečas a Dmitrij Medvěděv
Zdroj: vláda.cz/ČTK

Tragédie Zdeňka Hormádky se vleče šest let

O rozvod s manželem Zdeňkem požádala jeho ruská manželka Olga na sklonku roku 2007 po čtyřech letech manželství. Český soud sice svěřil jejich tehdy dvouletou dceru Annu do péče otce, matka ale na verdikt soudu nečekala a bez vědomí otce s ní vycestovala do Ruska a už se nevrátila.

Zdeněk Hormádka pro ČT:

„Nikdo už mi nepomáhal. Z toho důvodu si myslím, že jediná naděje je ve vrcholných představitelích.“

Loni nabyl právní moci rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 4, jenž dceru svěřil do výchovy jejímu českému otci. Ruské soudy ho ale neuznaly a dívka zůstává s matkou. Otec se marně domáhá vrácení Anny do Česka, české ministerstvo spravedlnosti se snaží zajistit alespoň prozatímní styk otce s dcerou.