Kalousek nepodpoří zákon o státním zastupitelství: Je příliš nákladný

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve středu na vládě nepodpoří návrh zákona o státním zastupitelství. Navržená transformace sice podle něj správně vyřazuje jednu úroveň řízení, když ruší vrchní státní zastupitelství, je ale celkově dražší než stoučasný stav. Jde podle něj o „specialitu“ ministerstva spravedlnosti, že při snahách o transformaci čehokoliv bývá výsledný stav daleko dražší.

„Ode mne nikdo nemůže čekat, že zvednu ruku pro transformaci, která je nákladnější pro veřejné rozpočty,“ prohlásil Kalousek. Jeho úřad proto prosazuje, aby zavedení zákona do praxe financovalo ministerstvo spravedlnosti ze své rozpočtové kapitoly. 

Resort ale oponuje, že vláda při schvalování protikorupční strategie uložila ministru financí zohlednit náklady spojené s plněním strategie v návrhu rozpočtu na rok 2014. „Účinnost zákona o státním zastupitelství se nicméně předpokládá až od 1. ledna 2015. Případné další nároky je třeba zohlednit při tvorbě rozpočtu na příslušný rok,“ doplnili předkladatelé návrhu.

Opozice chce nechat rozhodování o nejvyšším žalobci v rukou vlády

Norma, kterou předkládá ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), počítá kromě zrušení vrchních státních zastupitelství mimo jiné také s posílením postavení nejvyššího státního zástupce, se zřízením specializovaného útvaru pro vyšetřování korupce či zavedením poradního sboru státního zastupitelství. Cílem úpravy je především posílit nezávislost soustavy státního zastupitelství a zvýšit její efektivitu, pomoci má také v boji proti korupci.

Podle Blažka má zákon ochránit systém státních zástupců i před zásahy z politických stran. O odvolání šéfa žalobců by nově nerozhodovala vláda, ale kárný senát Nejvyššího správního soudu. Vláda by mohla pouze podat návrh na odvolání. Opozice to ale kritizuje. Zákon podle ní koncentruje v rukou nejvyššího státního zástupce přílišnou moc. Sociální demokraté by proto vládě nechali pravomoc rozhodovat o nejvyšším žalobci. S kroky kabinetu by ale musel souhlasit i prezident. Požadují také zpřísnit v zákoně současný mechanismus odvolávání státních zástupců.