Boris Vostrý čelí exekuci, má zaplatit více než tři miliardy

Praha - Boris Vostrý, kolega bývalého prezidenta harvardských fondů Viktora Koženého, čelí exekuci. Nezaplatil náhradu škody, kterou mu za podvody při obchodech s cennými papíry vyměřil loni v říjnu Vrchní soud v Praze. Exekutor po něm chce více než tři miliardy korun. Informaci jako první přinesl týdeník Euro.

Exekuci nařídil Obvodní soud pro Prahu 6 na návrh Harvardského průmyslového holdingu (HPH), kterému muži podle verdiktu způsobili škodu přes deset miliard korun. Exekutor se nyní snaží dohledat Vostrého majetek v Česku i v zahraničí. 

Součástí exekuce je například dům ve Znojmě, odkud Vostrý pochází, dále podíl v bytovém družstvu na pražském Břevnově nebo dům v obci Velká Dobrá na Kladensku, který patří Vostrého manželce. „Po těch penězích jdeme a snažíme se, aby se vrátily zpátky,“ uvedl likvidátor HPH Zdeněk Častorál. Nemovitosti by měly jít v nejbližší době do dražby. 

Kožený s Vostrým v letech 1995 a 1996 převáděli majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice a poškodili HPH, který následně skončil v likvidaci. Soud za to Koženému uložil deset let vězení, Vostrému devět. Kožený má zaplatit zhruba 8,3 miliardy a úroky, Vostrý přes 2,2 miliardy a úroky. Oba jsou stíhaní jako uprchlí, Kožený žije na Bahamách, Vostrý v Belize. Oba dva také svoji vinu odmítají.