Kalousek obvinil české soudy ze selhání: Torubarova vydávat neměly

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek je přesvědčen, že vydáním podnikatele Alexeje Torubarova do Ruska česká justice a ministerstvo spravedlnosti selhaly a způsobily mezinárodní ostudu. „Možná justice rozhodovala podle paragrafů, ale nerozhodovala na základě uvědomění si práva, etiky a ochrany lidských práv,“ prohlásil místopředseda TOP 09 v Interview ČT24. Moskva ruského podnikatele, který v Česku žádal o azyl, viní z vydírání a podvodu. On sám naopak tvrdí, že jej vydírala ruská tajná služba, policie a mafie.

„Jsem hluboce přesvědčen, že vydání pravděpodobně nevinného člověka - obávám se, že na smrt - je tragickým selháním české justice a tragickým selháním ministerstva spravedlnosti,“ uvedl Kalousek v rozhovoru pro ČT. „Budeme zatížení svým svědomím dlouhá léta,“ dodal.

Podle ministra především neměl český stát podnikatele vydávat, dokud nebude definitivně ukončeno azylové řízení. „Česká republika by po historických zkušenostech, které má z totalitního režimu, a po zkušenostech, které má s ruskými sousedy, měla být mimořádně obezřetná a neměla by vydávat člověka, dokud není ukončeno azylové řízení,“ myslí si člen vlády a zároveň zdůraznil, že sousední Rakousko podnikatele do vlasti vydat odmítlo kvůli údajně zmanipulovaným důkazům.

K vydání podnikatele ruským úřadům nakonec došlo na základě rozhodnutí ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Torubarova rodina na něj za to podala trestní oznámení. Podle informací Lidových novin se Kalousek snažil předání třiapadesátiletého muže, které proběhlo 2. května, zabránit do poslední chvíle. Údajně dokonce personálu letiště nařídil, aby před letadlo společnosti Aeroflot přistavilo cisternu.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Miroslav Kalousek o své roli na pražském letišti:

„Snažil jsem se vytvořit dostatečný časový prostor, aby orgány České republiky ponechaly pana Torubarova na našem území.“

Dnes ovšem ministr popřel, že v inkriminovaný den zaměstnance Letiště Václava Havla konkrétně úkoloval. „Já žádné pokyny vydat nemohu a letištní personál nemůže vykonávat pokyny ministra financí,“ uvedl Kalousek a zopakoval své dřívější prohlášení, že za veškeré konání zaměstnanců letiště přebírá zodpovědnost. „Trvám na tom, že personál konal důsledně podle zákona o civilním letectví. Pokud by se někomu nelíbily některé nestandardní pohyby na letišti, tak říkám, ano, nesu za to plnou zodpovědnost,“ konstatoval.

Kalousek: „Zaorálek pouze dramatický pindá“

Od opoziční ČSSD se Kalousek za svou aktivitu na pražském letišti dočkal ostré kritiky, místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek ho obvinil z ohrožení cestujících. „Mohlo dojít k výbuchu a podobně, to je naprosto nepředstavitelné,“ poznamenal Zaorálek s tím, že ministr financí zřejmě zneužil pravomoci veřejného činitele. „Pan místopředseda Zaorálek evidentně neví, co se tam stalo. Chce pouze dramaticky pindat, jako dramaticky pindá každý den, pokud chce podat trestní oznámení, ať ho podá,“ reagoval na kritiku Miroslav Kalousek.