Laštovka s Nečasem v Moskvě? Prý stejné, jako by vzal Šťávu z Diagu

Moskva - Na státní návštěvu do Ruska vzal premiér Nečas také spolumajitele protonového centra Václava Laštovku a lékaře Branislava Sepešiho. Členové správní rady VZP ale jejich účast v oficiální podnikatelské delegaci ostře kritizují. Právě s protonovým centrem se totiž soudí státem kontrolovaná VZP v arbitráži o miliardy. Podle kritiků je to stejné, jako kdyby si premiér vzal s sebou někdejšího šéfa Diag Human Josefa Šťávu.

„Já jsem se tu informaci dozvěděl na správní radě VZP a jsem jí velice překvapen, až konsternován,“ reagoval šéf správní rady VZP a náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Podle některých členů správní rady VZP je to dokonce podobné, jako kdyby premiér Nečas vzal s sebou do Ruska někdejšího šéfa Diag Human Josefa Šťávu. Firma chce po státu devět miliard za údajně ztracenou investici. „Představte si, že by Šťáva letěl s panem premiérem někam do Ruska. To je úplně stejná situace,“ podotkl člen správní rady VZP Michal Sojka (ČSSD).

Boris Šťastný (ODS), člen správní rady VZP:

„Skutečnost, že součástí jsou zástupci firmy, která vede arbitrážní řízení s Českou republikou, pokládám za zcela nepřijatelnou.“

Odpovědnost za pozvání obou podnikatelů na státní návštěvu ale nikdo přijmout nechce. „Podnikatelskou misi sestavuje Svaz průmyslu a dopravy, nikoliv vláda,“ tvrdí Petr Nečas. Podle mluvčího Svazu Milana Mostýna vláda ale seznam podnikatelů viděla. „Z naší strany byly využity veškeré standardní postupy. K nim patří i to, že seznam podnikatelů ověří Úřad vlády,“ uvedl. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) naopak vidí rozhodnutí na Petru Nečasovi. „Je na panu premiérovi, koho si pozve. To je zodpovědnost předsedy vlády,“ dodal.

Rusko nabízí více zájemců o protonovou léčbu

Majitelé nové luxusní kliniky poslali VZP před arbitrážní soud v březnu kvůli tomu, že pojišťovna nechce protonovou léčbu plošně proplácet a neuznává lukrativní smlouvu z roku 2006 podepsanou tehdejším nuceným správcem Antonínem Pečenkou, která centru zajišťuje miliardu ročně. A to je podle nich i důvod, že se zástupci centra vydali hledat pacienty do Ruska. „Ruská federace projevuje enormní zájem o začlenění protonové terapie do jejich systému onkologické péče,“ uvedl mluvčí Prothon Therapy Center Vladimír Šulc.

Protonové centrum
Zdroj: ČT24

Všeobecná zdravotní pojišťovna podala kvůli sporům s majiteli protonového centra dvě trestní oznámení. V jednom z nich například tvrdí, že někteří zaměstnanci protonového centra podávali onkologicky nemocným pacientům zkreslené informace. „Měli jsme důvodné právo se domnívat, že jsou pacienti, kteří nejsou informováni o tom, že je pro ně vhodná třeba konzervativní léčba,“ podotkl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. O tom, jestli bude muset VZP skutečně platit za drahou protonovou léčbu rakoviny miliardové částky, začne rozhodovat arbitrážní soud v létě.

Vydáno pod