Gang dostal vysoké tresty za obří daňové úniky z prodeje pohonných hmot

Ostrava - Ostravský krajský soud potrestal gang překupníků pohonných hmot. Udělil tresty od čtyř do 11 let. Radomír Vybíral a jeho syn Roman společně s dalšími komplici způsobili státu machinacemi s DPH škodu 564 milionů korun. Jde ale pravděpodobně pouze o zlomek skutečné škody. Dosahovat by mohla až šesti miliard korun. Podle soudce šlo o dobře organizovanou zločineckou skupinu. Někteří experti případ svým rozsahem přirovnávají k podvodům s lehkými topnými oleji z poloviny 90. let minulého století. Rozsudek není pravomocný. Odsouzení se odvolali přímo v jednací síni, státní zástupce si ponechal lhůtu.

Skupinu řídil Radomír Vybíral a jeho syn Roman. Radomír dostal nejvyšší, jedenáctiletý trest. Navíc musí zaplatit 20 milionů korun. Jeho devětadvacetiletý syn má ve vězení strávit o půl roku méně. Soud v jeho případě nařídil i zabavení veškerého majetku. Radomír Vybíral býval označovaný konkurenty za hlavu velkého petrolejářského impéria. Už před lety byl obviněn z daňového úniku 160 milionů korun a strávil sedm měsíců ve vazbě. Policie mu ale nic neprokázala.

Sedmičlenná skupina a s ní i další lidé, které se policii nepodařilo dopadnout, prováděla machinace v letech 2009 a 2010. Vybíralové vymysleli systém, jak s pomocí daňového skladu společnosti Čepro zbohatnout na neodvedené dani z přidané hodnoty. Využívali toho, že bylo možné uzavírat obchody uvnitř skladů, což už je nyní zakázané. Vytvořili síť několika propojených firem, ve kterých zaměstnali pět svých podřízených kompliců. Vše bylo propracované a pro ztížení případného odhalení dokonce „mafie“ používala zašifrované mobilní telefony, které nebylo možné odposlouchávat. Podvodníci pak při prodeji pohonných hmot z daňového skladu dalším odběratelům nezapočítávali do základu pro výpočet DPH i spotřební daň.

Roman Vybíral a jeho otec Radomír
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Přímo na otce a syna Vybíralovy byl navázaný osmatřicetiletý Tomáš Šenk. Soud ho potrestal desetiletým vězením. Podle rozhodnutí soudce řídil a úkoloval i další členy mafie, vyplácel jim odměny a zpracovával část zmanipulovaného účetnictví. Podle pokynů později svůj podíl převedl na cizince žijícího v Asii. „Chtěl se tak zbavit odpovědnosti za nezákonné transakce,“ komentoval to soudce.

Dvaačtyřicetiletý Evžen Uher by měl ve vězení strávit bez tří měsíců deset let. Jeho spolupracovník, padesátiletý Roman Zezula, s policií a soudem od začátku vyšetřování spolupracoval. Podílel se na rozkrytí mafie. I proto dostal nejnižší, čtyřletý trest. Oba byli podle rozsudku napojeni na Šenka a vykonávali zadané úkoly. Přímo na Vybírala staršího a jeho syna byli napojeni i sedmapadesátiletý Dušan Gajdošík a pětašedesátiletý Jan Hofman. První má ve vězení strávit 9,5 roku, druhý o čtyři měsíce méně. Tito muži měli na starost vyskladňování pohonných hmot z daňového skladu firmy Čepro. Celkem šlo o 457 milionů litrů nafty a benzinu.