Vláda odsouhlasila velké sloučení zdravotnických zařízení

Praha – Kabinet Petra Nečase přijal návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), který k 1. lednu příštího roku počítá se sloučením některých zdravotnických zařízení. Jen na začátku by se tak mělo ušetřit minimálně 60 milionů korun. Návrhem se nyní bude zabývat parlament.

Pokud dolní ani horní komora záměry vlády nezmění, mělo by „velké sloučení“ už k 1. lednu 2014 přinést úsporu 60 milionů korun. Výše úspor v dalších letech pak závisí na tom, jak se podaří sloučeným organizacím zefektivnit provoz. Zdravotnictví spotřebuje za rok 290 miliard.

Jakých zařízení se slučování týká?

  • Revmatologický ústav a Všeobecná fakultní nemocnice
  • Endokrinologický ústav a Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM)
  • brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie a Fakultní nemocnice u sv. Anny a tamní fakultní nemocnice
  • Koordinační středisko pro resortní zdravotnické informační systémy a Ústav zdravotnických informací a statistiky
  • Koordinační středisko transplantací a Státní ústav pro kontrolu léčiv

Slučované organizace sepíšou do 31. prosince 2013 protokol o předání a převzetí závazků. Výčet majetku a závazků uvedených v protokole se upřesní na základě řádné účetní uzávěrky do 31. března 2014. Účinnost zákona je navržena od 1. prosince 2013, s výjimkou paragrafů měnících terminologii v zákoně o zdravotních službách a v transplantačním zákoně, které mají nabýt účinnosti od 1. ledna 2014.

Proti plánu vznikla petice, zaměstnanci některých ze zařízení vstoupili do stávkové pohotovosti.