Heger nereformuje, kritizuje ministra ODS

Praha - Odborná komise ODS pro zdravotnictví, jejímž odborným garantem je senátor Přemysl Sobotka, představila 5 kritických bodů směrem k oblasti zdravotnictví a ministrovi Leoši Hegerovi (TOP 09). Komise mu třeba vytýká, že dosud prakticky nepředložil žádný reformní zákon, čímž v podstatě nedodržuje vládní plán změn. Zákon o pojišťovnách považuje komise za pouze technickou normu obsahující chyby, novelu o univerzitních nemocnicích za „velmi špatnou“.

„Stav mezi pojišťovnami v současnosti udržuje, nedává je do rovného postavení. Je tam i fůra dalších chyb,“ uvedl Přemysl Sobotka pro ČT. Ke kritice dodal, že jde o názor komise ODS: „Jsme snad ještě v demokracii a můžeme říct svůj názor, i když se to týká jednoho z koaličních partnerů,“ prohlásil pro ČT Sobotka. Prohlášení reaguje podle něj na to, že vzhledem k Hegerově nečinnosti je nereálné, aby všechny reformní zákony platily od ledna 2014, přestože to stanovuje koaliční smlouva.

Komise se zaměřila i na okolnosti letecké záchranné služby, podle jejího konstatování jsou pravidla jejího fungování nastavena v souladu s legislativou a podle evropských předpisů. Díky kontraktu uzavřenému tehdejším ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem prý služba již „šestým rokem bezproblémově funguje a zachraňuje kriticky nemocné“.

Body zdravotnické komise ODS:

  • Odborná komise ODS pro zdravotnictví konstatuje, že ministr Heger (TOP 09) neplní reformní úsilí vládního programu a doposud prakticky nepředložil žádný reformní zákon.
  • Současný návrh novely zákona o zdravotních pojišťovnách není reformním zákonem, ale technickou normou, navíc s chybami.
  • Opakovaně apelujeme, aby ministr Heger stáhl velmi špatný zákon o univerzitních nemocnicích.
  • Odborná komise ODS pro zdravotnictví konstatuje, že pravidla pro fungování letecké záchranné služby jsou nastavena správně podle evropských předpisů a jsou v souladu s příslušnými zákony České republiky. Díky kontraktu, který uzavřel ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, tato služba již šestým rokem bezproblémově funguje a zachraňuje kriticky nemocné. Obvinění Tomáše Julínka považujeme za zcela absurdní.
  • Odborná komise ODS pro zdravotnictví žádá Armádu ČR a Policii ČR, aby zveřejnily skutečné náklady na jimi provozovanou leteckou záchrannou službu. Poslední informace totiž ukazují, že náklady mají vyšší než privátní společnosti.

zdroj: www.ods.cz

Přemysl Sobotka o výtkách zdravotnické komise ODS (zdroj: ČT24)
Vydáno pod