Pospíšil: Nová volba nejvyššího státního zástupce omezí vliv politiků

Praha – Nově navrhovaný zákon o státním zastupitelství podle exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) zpřísňuje výběrový proces nejvyššího státního zástupce a hlavně omezuje vliv politiků na tento výběr. „Když rozdělíte kompetence mezi prezidenta a vládu, snížíte nebezpečí, že si vláda vybere svého favorita,“ myslí si Pospíšil. Další novinkou, kterou, v případě, že projde i parlamentem, nový zákon přinese, je vytvoření specializovaného útvaru pro vyšetřování korupce.

Nejvyššího státního zástupce by podle nového zákona měla na návrh ministra spravedlnosti schvalovat vláda, které by s výběrem měl pomáhat i poradní sbor státního zastupitelství, který si zvolí sami státní zástupci. „Je dobře, když se bude vědět, jestli má kandidát na vrchního státního zástupce podporu mezi svými podřízenými,“ uvedl Pospíšil.

Svého kandidáta musí ale vláda vybírat ve shodě s prezidentem, který volbu nejvyššího státního zástupce schvaluje. Prezidentův podpis přitom nebude, na rozdíl například od jmenování profesorů, pouze symbolický a zvolený kandidát tak bude muset vyhovovat jak vládě, tak i prezidentovi.

  • „Tím, že rozdělíte kompetence mezi prezidenta a vládu, zamezíte tomu, aby si vláda vybrala svého politického favorita,“ myslí si Pospíšil.

Rozdělení kompetencí mezi vládu a prezidenta ale na druhou stranu může vést ke zdržování při výběru nejvyššího státního zástupce. „To, že výběr bude trochu bolet a bude to dlouho trvat, není špatně,“ myslí si Pospíšil, podle nějž je dobře, že bude o volbě probíhat veřejná diskuze. To, aby se politici na výběru kandidáta dohodli, je podle Pospíšila otázkou politické kultury, která, jak Pospíšil doufá, se časem bude jen zlepšovat a politikům se nakonec shodu na jméně vrchního státního zástupce nalézt podaří.

  • „Kdybych byl trochu cynický, řekl bych, že ten výběr proběhne až za jiného prezidenta a tak to bude třeba jiné,“ řekl Pospíšil.

Kvalitních kandidátů do čela protikorupčního speciálu je dost

Podle navrhovaného zákona by měl při Nejvyšším státním zastupitelství vzniknout specializovaný útvar pro vyšetřování korupce. Složka bude mít celorepublikovou působnost, bude se zabývat vyšetřováním trestných činů přijetí úplatku, podplácení a nepřímého úplatkářství, závažnou finanční kriminalitou a závažných zločinů úředních osob. Vedoucí útvaru, který bude ze zákona současně náměstkem nejvyššího státního zástupce, bude jmenován na deset let.

Šéfa nově zřízeného protikorupčního speciálu bude vybírat přímo nejvyšší státní zástupce. „Žádný politik na to nebude mít vliv,“ uvedl Pospíšil, kterému by se na tomto postu líbila Lenka Bradáčová. „Státních zástupců střední generace, kteří se nebojí a jsou zdatní, dorůstá v současné době mnoho,“ řekl Pospíšil s tím, že i přestože Bradáčová avizovala, že o post vedoucí útvaru pro vyšetřování korupce nestojí, je kvalitních kandidátů dost.

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) včera schválil návrh zákona o státním zastupitelství. Zákon mimo jiné ruší vrchní státní zastupitelství a zřizuje specializovaný protikorupční útvar. Návrh, který předložil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), počítá mimo jiné také s posílením postavení nejvyššího státního zástupce, nebo se zavedením poradního sboru státního zastupitelství. Cílem úpravy je především posílit nezávislost soustavy státního zastupitelství a zvýšit její efektivitu, pomoci má také v boji proti korupci. Zákon by poté, co jej schválí parlament, měl platit od 1. ledna 2015.