Pacient ve Znojmě dostal novou šanci. Po 4 letech opět začíná chodit

Znojmo - Před čtyřmi roky Arména Levona Hakobyana zradily dolní končetiny. Neléčené revma dostalo bývalého aktivního sportovce na invalidní vozík. Klouby mu srostly tak, že jeho tělo ztuhlo v sedící poloze. Na vozíku musel i spát. Dnes, po sérii šesti operací ve znojemské nemocnici, udělal s pomocí personálu první krůčky. Lékaři mu předtím vyměnili čtyři klouby a vyztužili stehenní kosti.

„Cítím se lépe fyzicky i psychicky. Mám dobrý pocit a myslím, že to bude ještě lepší,“ popisuje svůj stav po náročných operacích sám třiatřicetiletý Hakobyan. Ten má za sebou sérii operací, v pátek ho čeká propuštění z nemocnice a následně několikaměsíční rehabilitace. Na jejím konci by měl být schopen sám vzpřímeně chodit. „Doufám, že budu zase sportovat. Byť už jen amatérsky,“ přeje si bývalý aktivní sportovec, který se věnoval karate nebo basketbalu.

Ačkoli všechno šlo velmi dobře, primář Ortopedicko-traumatologického oddělení znojemské nemocnice Radek Hart tento optimismus mírní. „Handicap zůstane pacientovi v každém případě. Pro psychiku je ale důležité dosažení vzpřímené polohy a možnost být samostatný,“ říká Hart s tím, že zákrok byl velmi raritní a ve střední Evropě unikátní. 

  • Rentgenový snímek Levona Hakobyana po sérii operací. Vidět jsou čtyři umělé klouby i výztuže kostí zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4720/471994.jpg
  • Levon Hakobyan v době před nemocí zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4720/471993.jpg
  • Rehabilitace po sérii operací zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4722/472159.jpg
  • Nohy Levona Hakobyana po sérii operací zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4722/472158.jpg

Arménští ani ruští lékaři si na operaci netroufli, Češi ano

Jak došlo utrpení mladého Arména až do tohoto stavu? Na začátku onemocněl revmatismem, který však nebyl systematicky léčen, a tak došel až do této formy postižení. Kolenní a kyčelní klouby mu srostly v poloze sedícího člověka. V tomto stavu ho odmítli operovat v Arménii i v Rusku. Na základě referencí a hledání na internetu se tak dostal do znojemské nemocnice.

„Povedlo se nám klouby nahradit a svalové skrčeniny natáhnout. Je to velmi náročné pro operatéra i pacienta. Vyměnili jsme celkem čtyři klouby, obě kolena a kyčle. Museli jsme také vyztužit obě odvápněné stehenní kosti,“ popisuje proceduru lékař Hart.

Kvůli operaci Arménova rodina prodala dům

Operace nebyla pouze složitá a bolestivá, ale také finančně náročná. Aby si mohl Hakobyan dovolit zaplatit necelý milion korun, musela jeho rodina prodat dům. Nyní musí sehnat další desetitisíce na rehabilitaci. Na to všechno ale Hakobyanova matka se sestrou, které ho ve Znojmě doprovázejí, nemyslí. „Jsem moc ráda, že to tak dopadlo. Myslím si, že to je zázrak,“ komentuje první opětovné kroky svého syna Varduhi Hakobyanová.

Pacientovi ve Znojmě vyměnili obě kolena i kyčle. Po čtyřech letech začíná opět chodit (zdroj: ČT24)