Schwarzenbergovi došla trpělivost, „své“ diplomaty pošle jako chargé d'affaires

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) chce obejít prezidenta Miloše Zemana při jmenování velvyslanců. Už schválené diplomaty plánuje vyslat jako chargé d'affaires. K tomu nepotřebuje souhlas Zemana, se kterým vede o jmenování velvyslanců spor. Mluvčí ministerstva Johana Grohová to potvrdila: „Je to standardní postup, ke kterému přistupují i jiné státy, pokud potřebují aktuálně řešit obsazení nějakého zastupitelského úřadu.“ Informaci přinesl jako první server Novinky.cz. Opozice s krokem ministra nesouhlasí. Podle předsedy poslanců ČSSD Jeronýma Tejce se Schwarzenberg snaží obcházet ústavu.

Podle zdroje Práva chce ministr stáhnout několik velvyslanců zpět do České republiky a nahradit je chargé d'affaires. Budoucí velvyslanci by měli nastoupit na své posty v okamžiku, kdy dojde k dohodě o jejich jmenování. První náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider doplnil, že se ale bude jednat o výjimečné případy. Diplomacie navíc tento postup zvolí jen tehdy, když s tím bude souhlasit i zahraniční partner. O jaké země se konkrétně jedná, ale odmítla Grohová sdělit.

Jako chargé d'affaires by mohli být vysláni diplomaté, kteří už mají souhlas hostitelské země a jejich vyslání podepsal ještě exprezident Václav Klaus. Seznam ale stále čeká i na Zemanův podpis. Podle neoficiálních informací jde o deset až patnáct lidí. Do Prahy by se mohl vrátit například ambasador ze Švýcarska Boris Lazar, kterého má ve funkci nahradit bývalý velvyslanec v Chorvatsku Jiří Kuděla. Dále jde například o mise v Bělorusku, kam má jet bývalý politik Karel Kühnl. Do Dánska se zase chystá bývalý Klausův muž Jiří Brodský. V Irsku se podle dostupných údajů počítá s Ivo Šilhavým, v Kazachstánu s Lubošem Hladíkem.

Hana Burianová, mluvčí prezidenta: „Pan prezident o ničem takovém informován nebyl. Tím pádem počkáme na oficiální stanovisko ministerstva zahraničních věcí. Ochotu jednat o možných variantách řešení prezident opakovaně deklaroval.“

Schwarzenberg v této souvislosti v Otázkách Václava Moravce poznamenal, že prezident neplní své ústavní povinnosti, když už dva měsíce otálí s podpisem diplomatů. „Na Schwarzenberga jeho lidé vyvíjejí tlak, aby s věcí pohnul. V podstatě jde o to, aby Klausem podepsaní velvyslanci na vyřešení situace nemuseli čekat v Praze za český plat, ale v zahraničí za ten diplomatický, který je řádově vyšší,“ řekl Právu jeho zdroj.

ČSSD: Je to zoufalé, s chargé d'affaires se někteří vůbec nebudou bavit

Chargé d'affaires je diplomat pověřený vedením zastupitelského úřadu, který není řízen velvyslancem. Při jeho jmenování nežádá vysílající stát o souhlas hostitelské země, pouze to oznamuje cizímu ministerstvu zahraničí. Pokud by ale stál v čele velvyslanectví delší dobu, může to negativně ovlivnit vztahy mezi Českou republikou a postiženými zeměmi. Chargé d'affaires totiž snižuje úroveň diplomatického zastoupení. Toho se ale Grohová neobává. „Naopak. My se snažíme, aby česká diplomacie působila tak, jak má, a zajistila chod v nejlepší možné míře vzhledem k situaci,“ řekla s tím, že diplomaté se souhlasem hostitelské země už jsou bráni jako velvyslanci.

Jeroným Tejc (ČSSD), předseda poslanců ČSSD: „Pan ministr se snaží obcházet ústavu a to rozhodně není správné. Předpokládám, že zasáhne v této věci premiér, protože tato věc nepochybně může v zahraničí poškodit pověst České republiky.“ 

Kateřina Konečná (KSČM), místopředsedkyně zahraničního výboru sněmovny: "Je to ukázka neschopnosti pana ministra jednat a rezignace na to, aby vůbec jednal. S tímto postupem nemohu souhlasit. Myslím, že to poměrně dehonestuje Českou republiku v zahraničí."   

Sociální demokraté ale postup ministerstva kritizují. „Je to zoufalý kompromis. Je to zoufalé, protože chargé d'affaires samozřejmě nemá v těch zemích pozici jako velvyslanec, jednoduše s chargé d'affaires se někteří vůbec nebudou bavit, protože jim to nebude stát za to,“ reagoval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle analytika mezinárodních vztahů a bývalého diplomata Vladimíra Votápka to ale bude záležet spíš na konkrétní osobě. „Na tom, jak přesvědčí své okolí, kolegy a hostitelskou stranu o tom, jak dobré vazby má například na vládu,“ řekl ve Studiu ČT24.

Votápek připustil, že výměna velvyslance za chargé d'affaires může být v určitém kontextu silným signálem nespokojenosti. „V jiném kontextu to ale není vnímáno nijak negativně. Česká republika například poměrně dlouho čekala na jmenování amerického velvyslance, ale my jsme chápali, že je to způsobeno nominačními problémy v americkém kongresu.“ Mluvit v této souvislosti o ostudě je podle něj příliš silné. „Jistě se nad tím hostitelská strana zamyslí, ale nepochybuji o tom, že přijme vysvětlení, že je to náš interní problém,“ dodal.

Podle místopředsedy zahraničního výboru sněmovny Davida Šeicha (ODS) může jít o provizorní řešení na krátkou dobu: „Samozřejmě to systémové řešení není.“ Jako největší problém ale vidí to, že se Schwarzenberg a Zeman nejsou schopni dohodnout. „Prodiskutujeme s panem předsedou Vodrážkou, že bychom na půdě zahraničního výboru svolali jednání, kde bychom se oba pány pokusili přimět k nějaké shodě.“ Místopředsedkyně zahraničního výboru Kateřina Konečná (KSČM) se domnívá, že by se měli prezident, ministr a také premiér, který velvyslance kontrasignuje, sejít a rozumně se dohodnout. „Zatím bohužel k tomu setkání nevidím ze strany pana ministra vůli,“ řekla České televizi. Právě premiér by podle Konečné měl být ten, kdo pomůže spor vyřešit, když se ministr a prezident nejsou schopni domluvit: „Divím se, že to do této chvíle neudělal.“ 

Schwarzenberg vede se Zemanem spor kvůli velvyslancům už třetí měsíc. Zeman by například rád viděl v Rusku europoslance za KSČM Vladimíra Remka a na Slovensku zase Livii Klausovou. Bez toho nechce podepsat zbylé kandidáty. Možný kompromis je ale podle ministra v nedohlednu. „Nejde o to, jestli bude pan Remek velvyslancem v Moskvě nebo paní Klausová velvyslankyní v Bratislavě, nýbrž jde o zásadu, kdo je zodpovědný za jmenování velvyslanců. Zde bohužel ustoupit nemůžu,“ řekl v OVM. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář ale už dříve uvedl, že prezident je ochotný jednat a dává to i dostatečně najevo: „Již několik týdnů, ne-li měsíců, deklaruje připravenost se nad otázkou jmenování velvyslanců s panem ministrem sejít.“

Vydáno pod