Povodně déšť nepřinesl, víkend to může změnit

Praha – Meteorologové varují před vydatným deštěm, který by na mnoha místech mohl zvednout hladiny řek. Již od dnešního dopoledne do páteční půlnoci může na severozápadě Česka napršet až 50 milimetrů srážek. Zatím však deště nepřinesly žádné výrazné zvýšení hladin. Přesto v Libereckém a Ústeckém kraji podle meteorologů hrozí překročení prvního, možná i druhého povodňového stupně. Další trvalý a hlavně v západní polovině Čech velice vydatný déšť by podle meteorologů měl přijít v sobotu.

Aktuální informace o průtoku:

Od odpoledne platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu, podle kterého by mohly hladiny řek v Libereckém a Ústeckém kraji vystoupit až na úroveň druhého stupně povodňové aktivity, na pozoru se musí mít také lidé žijící u řek v Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji. „Předpokládáme, že nejvíce se zvednou hladiny na tocích odvodňujících severní pohraniční hory, kde nelze vyloučit ani dosažení druhého stupně povodňové aktivity. Vzestupy s dosažením nižších stupňů povodňové aktivity je možno očekávat i na přítocích horního Labe, horní Vltavy a Berounky,“ přiblížili meteorologové.

„Srážky během příštích tří dnů budou srovnatelné s tím, kolik běžně naprší za celý červen,“ uvedl meteorolog Pavel Karas.

Do večera ale zatím zůstaly všechny vodní toky bezpečně ve svých korytech. I Lužická Nisa, kterou meteorologové považují za jednu nejnebezpečnějších, zůstává více než metr pod úrovní, kdy by bylo nutné vyhlásit první stupeň povodňové aktivity, podobné je to také na Smědé, která se rozvodnila v roce 2010 a vážně poničila severočeské obce.

Ohrožené oblasti ale zdaleka nemají vyhráno. Další vlna srážek by přes Českou republiku měla přijít v sobotu. Pršet nejspíš nepřestane ani v neděli a očekávat nelze ani výrazné oteplení.

Letošní rok je mimořádně chudý na slunce, nepříznivé statistiky zřejmě nevylepší ani deštivý květen. Například v Praze-Ruzyni bylo od začátku roku do 17. května jasno celkem jen 80 hodin, o dva roky dříve to přitom bylo za stejné období 417 hodin. Nedostatek slunečního svitu může mít dopady na nižší průměrnou teplotu vzduchu, ale například i na psychické zdraví lidí.

Sluníčka a teplého počasí si příliš neužijeme ani příští čtyři týdny, kdy se teploty budou držet pod dlouhodobým průměrem pro toto období 15,9 stupně. Nejchladnější zřejmě budou příští dva týdny, kdy může teplota spadnout pod zmíněný dlouhodobý průměr. V týdnu od 17. do 23. června už ale možná vystoupá rtuť k nadprůměrným hodnotám. Srážky naopak průměr 75 milimetrů nejpíše přesáhnou.

Hladiny řek zvedne déšť, vodáci musejí sledovat počasí

Předpověď počasí by o víkendu měli pozorně sledovat také vodáci. „Sledovat tentokrát stavy vody se vyplatí, budou se měnit rychle,“ uvedl Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Pokud se vyplní prognózy meteorologů a déšť nadále potrvá, výrazně se zvednou hladiny řek zejména na severu a západě Čech, někde dosáhnou až stupně povodňové aktivity. Díky dešti by mohl být dostatek vody v horských peřejnatých úsecích řek, tyto úseky jsou však vhodné jen pro velmi zkušené a dobře vybavené vodáky.

Vytrvalý déšť by mohl splavnit říčky Rolavu či Bystřici v západních Čechách, na jihu například Černou nebo Malši. Na severu bude dostatek vody v Kamenici i v Jizeře, kde si zřejmě přijdou na své milovníci divoké vody. Podle meteorologů se totiž může právě hladina této řeky výrazně zvýšit. Výrazný vzestup se čeká také u toků v povodí Lužické Nisy.

isifa
Zdroj: ISIFA/VLP/Hasíková Michaela

Vysoký průtok už mají Ohře v Karlových Varech či Berounka v Plzni, dobře splavné jsou i menší toky jako Radbuza, Úhlava od Klatov, Úslava či Klabava. Na severu je bez problémů sjízdná Ploučnice i střední Labe. Otava je pro zkušené vodáky splavná od Čeňkovy Pily, od Sušice si na ni mohou troufnout i ostatní, stejně jako na Vltavu pod Vyšším Brodem. O víkendu se to však podle Jančara může změnit.

V dolním toku je splavná Úpa, Metuje i Tichá a Divoká Orlice, z moravských řek se vodáci mohou vydat na Moravu pod Raškovem, Odru pod Suchdolem nad Odrou, střední tok Bečvy či Dyji pod Znojmem. Průtoky zde zatím nejsou nijak vysoké.

Předpověď počasí na příští týden
Zdroj: ČT24

Opatrní by měli být také řidiči, při silném dešti hrozí na silnicích aquaplaning, déšť by navíc
mohl zaplavit vozovku a podemlít krajnice či mosty.

Jihlavský Vodní ráj zahájí kvůli počasí letní sezonu až za 14 dní

Jihlavský Vodní ráj zahájí letní sezonu nejméně o dva týdny později kvůli špatné předpovědi počasí. Na koupališti, které je největší na Vysočině, chtěli správci přivítat první letošní návštěvníky nadcházející sobotu. Otevřou zatím ale jen venkovní plavecký bazén, který bude přístupný z kryté části aquaparku. Otevírat 1. června nebude ani koupaliště v Havlíčkově Brodě. „Jsme připraveni. Jakmile se udělá trochu líp a budeme vědět, že přijdou alespoň nějací lidé, tak otevřeme,“ řekl správce Bohumil Slanař.