ČSSD chce poslední rok školky povinný. Už ví, jak zajistit dětem místa

Praha - Sociální demokracie odstartovala nový projekt s názvem: Pojďme změnit školství společně. K jednotlivým oblastem začnou od příštího týdne diskuse formou národních kulatých stolů. Stínový ministr školství Marcel Chládek dnes na brífinku otevřel téma předškolního vzdělávání. ČSSD chce, aby byl poslední rok ve školce pro děti povinný. Strana proto představila čtyři návrhy, jak nedostatečnou kapacitu školek řešit. K veřejnosti zároveň vyslala anketní otázku, zda chce zavést výuku cizích jazyků už v posledním roce školky. Odpovědi mohou lidé posílat na adresu: skolstvi@socdem.cz. Hlasovat bude možné i na stránkách ČSSD.

„Vzhledem k tomu, že sociální demokracie považuje poslední rok předškolního vzdělávání za klíčový, tak chce, aby byl v celé republice povinný,“ uvedl Chládek s tím, že jde o lepší řešení než dětské skupiny, které navrhla vláda. Předškolní vzdělávání podle něj rozhoduje o dalším vývoji dítěte i jeho profesní kariéře. Školky ale nemají na všechny děti dostatečnou kapacitu. Letos odmítly skoro 59 tisíc žádostí, loni to bylo o deset tisíc méně. Stínový ministr proto představil čtyři návrhy, jak situaci změnit.

Walter Bartoš, poslanec ODS: „Povinná předškolní docházka nevyřeší problém sociálně vyloučených rodin. Ty si svou omluvu najdou. Jediný, koho ČSSD postihne, jsou zodpovědní rodiče, kteří chtějí péči o děti věnovat maximum a chtějí je na školu připravit sami.“

Jednou z možností je převedení nevyčerpaných peněz z evropských fondů. Jen v oblasti školství jde podle Chládka o pět miliard korun: „Převedení je možné, pokud ministerstvo školství tvrdí, že to nelze, ať se podívá do jiných operačních programů.“ Další variantou jsou například státní dotační fondy pro města a obce nebo montované stavby, které se po odeznění náporu ve školkách dají přestavět například na startovací byty.  

Podle Chládka by se měla do projektu na společnou změnu školství zapojit široká odborná i laická veřejnost včetně studentů a rodičů. U kulatého stolu se bude diskutovat nad návrhy sociální demokracie, ale i nad prioritami českého školství. Laickou veřejnost chce strana zapojit i formou anket. „Každý segment bude mít jeden debatní stůl a jeden měsíc na odpovídání našich anketních dotazů,“ upřesnil Chládek. Zároveň vyzval všechny politiky napříč politickým spektrem, aby se dohodli na klíčových otázkách českého školství a začali je řešit společně.

Anna Putnová, poslankyně TOP 09 a předsedkyně sněmovního výboru pro vědu a vzdělávání, souhlasí s tím, že politici napříč politickým spektrem by se měli snažit, aby rodiče měli možnost umístit dítě do mateřské školy v posledním roce před školou. S povinnou docházkou ale nesouhlasí. „Do délky školní docházky bych v tuto chvíli nevstupovala… Musel by se měnit zákon i kritéria pro školní docházku. Posouváme se i v tom, jak moc budeme rodičům zasahovat do vzdělání a do výchovy jejich dětí,“ řekla ve Studiu ČT24. Místopředsedkyni LIDEM Dagmar Navrátilové se naopak návrh líbí, chce jej prosadit poslaneckou iniciativou: „Uvidíme, zda se naplní senátorova slova o nadstranickosti tohoto problému a k mému návrhu se jeho strana aktivně připojí.“

Marcel Chládek: „Na základě této debaty předpokládám, že vytvoříme společný program, který bude respektován všemi politickými stranami, protože české školství už konečně musí přestat jít jednou doleva a jednou doprava.“

Debatní stoly se vedle předškolního vzdělávání budou věnovat i základnímu školství, především srovnatelné úrovni základních škol. V oblasti středních škol se chce sociální demokracie zaměřit na podporu odborného učňovského školství a stabilizaci státní maturity. „V dalších klíčových oblastech vidíme problematiku vyšších odborných škol a vysokých škol,“ doplnil Chládek.    

Národní kulaté stoly se budou věnovat i podpoře učitelů, především změně jejich hodnocení tak, aby bylo motivační. „Aby nám učitelé zůstávali v oblasti školství,“ podotkl stínový ministr. Zlepšit by se měly také podmínky, ve kterých učitelé pracují. Konkrétně Chládek zmínil moderní učebny a pomůcky.