Z vyrovnaného čela politické oblíbenosti vykukuje Pospíšil

Praha – Nejoblíbenějším politikem je podle průzkumu agentury STEM Jiří Pospíšil (ODS), v jeho těsném závěsu se pak pohybují čelní představitelé sociální demokracie Bohuslav Sobotka a Michal Hašek, s přízní se setkali u necelé poloviny občanů. Pozice dalších osobností politického života, na které se průzkum dotazoval, se výrazně nezměnila. Jediný Karel Schwarzenberg si od března u respondentů pohoršil. Výzkum popularity STEM se zaměřuje pouze na politiky v předsednických či místopředsednických funkcích parlamentních stran a členy české vlády.

Velmi nebo spíše příznivě vnímá Jiřího Pospíšila, který se dlouhodobě držel za Jiřím Dienstbierem, 49 procent respondentů průzkumu. Dienstbier z průzkumů STEM vypadl poté, co neobhájil svůj místopředsednický post na sjezdu sociální demokracie. V patách jsou Pospíšilovi předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se 47 procenty a 1. místopředseda Michal Hašek se stejným procentem vyjádřené přízně.

Na pomyslné čtvrté příčce se pohybuje místopředsedkyně ODS a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová se 43 procenty, o procento méně získal místopředseda ČSSD i sněmovny Lubomír Zaorálek.

Vicepremiér Karel Schwarzenberg si připsal 40 procent, proti březnu je to o devět procentních bodů méně. Může jít o důsledek postupného poklesu z doby prezidentské kampaně, naznačují autoři průzkumu. Předseda ODS a vlády Petr Nečas dostal 23 procent kladných hodnocení a skončil na 18. místě.

Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 15. až 21. 5. 2013. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl soubor 1 040 respondentů.