Černý líh hledali policisté i ve firmě, v jejímž představenstvu sedí Úlehla

Praha/Hrobice – Kriminalisty přivedlo vyšetřování kauzy takzvané moravské lihové mafie mimo jiné k firmě EKO-UNIBAU, v jejímž představenstvu sedí poslanec ODS Tomáš Úlehla. Podle zjištění ČT policisté při pátrání po zásobárnách nezdaněného lihu rozkopali i podlahy dvou hal dotyčné společnosti, nic ale nenašli. Úlehla jakoukoli souvislost své osoby s kauzou odmítá.

Firma podle policejních poznatků dlouhodobě pronajímá sklady společnosti Morávia-Chem, která patří hlavnímu aktérovi v případě daňových úniků Radku Březinovi. Poslanec Úlehla se ohrazuje proti spojování s případem. „Já s firmou nemám nic společného než to, že představenstvo musí mít minimálně tři lidi,“ řekl poslanec pro ČT.

V areálu společnosti Morávia-Chem kriminalisté objevili před časem 200 tisíc litrů nezdaněného lihu, ve skladech firmy EKO-UNIBAU nikoli. „Pravdou je pouze to, že na základě soudního příkazu nechala policie rozkopat mimo jiné i podlahy ve dvou našich skladech, ale žádný líh zde nalezen nebyl,“ konstatoval k policejní kontrole majitel firmy Jaroslav Čech.

Události ČT o černém lihu a Tomáši Úlehlovi (zdroj: ČT24)

Sám Úlehla tvrdí, že firma nemůže nést odpovědnost za někoho, komu pronajímá sklad. Nikoho z obviněných v lihové kauze navíc nezná, přičemž se odvolává na běžnou praxi odposlechů poslanců, z nichž musí být zřejmé, že se nikdy s nikým z dotyčných nesetkal. Policie ho, jak říká, kvůli kauze ani nikdy nekontaktovala. V areálu stále operují celníci, nalezený líh již přečerpávají a převezou do celního skladu.

Morávia-Chem
Zdroj: ČT24

Tomáš Úlehla proslul mimo jiné jako jeden z rebelujících poslanců při nedávném rozkolu uvnitř poslaneckého klubu strany. V nedávné době musel také třeba vysvětlovat, proč chtěl v novém zákoně o odpadech prosadit výhody pro majitele solárních elektráren. Podle jeho vyjádření mu návrh doporučili samotní zástupci fotovoltaické asociace. Úlehla čelil znovu kritice spolustraníků, když v návrhu prosazoval, aby majitelé solárních elektráren nemuseli platit za likvidaci odstavených panelů.