Žalobkyně zrušila stíhání exministra Kocourka

Praha - Krajské státní zastupitelství v Praze zrušilo stíhání bývalého ministra průmyslu a obchodu za ODS Martina Kocourka a jeho matky Jindřišky. Oznámil to Kocourkův advokát Petr Balcar. Dvojice čelila od loňského května obvinění z poškození věřitele kvůli zatajení 16 milionů korun při politikově rozvodu. Pražské krajské státní zastupitelství dostalo případ na starost poté, co v kauze v lednu rozhodl Nejvyšší soud.

„Dnešního dne mi bylo doručeno usnesení Krajského státního zastupitelství v Praze JUDr. T. Kaiserové, podle něhož bylo zrušeno usnesení policejního orgánu Policie ČR, jímž bylo zahájeno trestní stíhání mého klienta Ing. Martina Kocourka a jeho matky Jindřišky Kocourkové,“ sdělil Kocourkův advokát.

Nejvyšší soud částečně vyhověl stížnosti pro porušení zákona, kterou podal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Podle Nejvyššího soudu nemělo o stížnostech proti obvinění rozhodovat Okresní státní zastupitelství pro Prahu-západ, ale právě Krajské státní zastupitelství v Praze. Blažek si stěžoval také na to, že policisté od Kocourkovy bývalé manželky Olgy nezískali souhlas se stíháním exministra a jeho matky, který přitom podle zákona u trestného činu poškozování věřitele potřebují. Tím se však soud nezabýval.

Kauza začala odhalením, že Kocourkova matka v březnu 2008 uzavřela smlouvu se společností Key Investments (KI). O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy KI v hodnotě 16 milionů korun, které za několik měsíců prodala. Z dokumentů prý nebylo jasné, jakým způsobem žena za dluhopisy zaplatila. Vyvolalo to spekulace o původu peněz. Kocourek popíral možnou korupci a prohlásil, že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. Údajně nechtěl, aby jeho osobní prostředky a peníze rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou, a proto je svěřil do správy KI. Svůj postup tehdy nazval „odkláněním“. Bývalá manželka Olga podala na Kocourka žalobu - domáhala se poloviny ze 16 milionů korun, které její bývalý manžel před rozvodem skryl. Žalobu ale poté vzala zpět. Kocourek pod tlakem aféry opustil vládu.

Kvůli „odklonění“ milionů před bývalou manželkou, jak Kocourek transakci nazval, se o exministra zajímá také protikorupční policie. Detektivové se zabývají samotným původem peněz, zatím případ stále prověřují.

Stíhání Martina Kocourka zastaveno (zdroj: ČT24)