Jak přestat kouřit? Pomůže Světový den bez tabáku

Praha – Především kuřákům, kteří chtějí se svou závislostí přestat, je určen informační stánek na pražské zastávce I. P. Pavlova s logem Ex-kuřáci jsou nezastavitelní. Od 9 do 18 hodin zde pracovníci České koalice proti tabáku zdarma radí, jak s kouřením navždy skoncovat. Sbírají zde také podpisy na petici za plošný zákaz kouření. Akce se koná jako součást Světového dne bez tabáku, který připadá na 31. května.

K dispozici bude i možnost se zdarma nechat zaregistrovat do internetové aplikace iCoach na webu Exsmokers.eu, která bude přihlášené kuřáky prostřednictvím e-mailových zpráv denně motivovat a odborně radit, jak už si žádnou další cigaretu v životě nezapálit.

Zájemci si navíc mohou na místě nechat zjistit množství škodlivého oxidu uhelnatého v dechu. Příchozí také podepisují petici podporující plošný zákaz kouření v restauracích. Ta má k dnešnímu dni více než 2 900 podpisů.

  • „Hlavním argumentem je ochrana nekuřáků a veřejného zdraví. Není to boj proti kuřákům, ale ochrana zdraví těch, kteří nechtějí kouřit. Není normální, aby někdo poškozoval cigaretovým kouřem někoho, kdo nekouří,“ říká Jarmila Greplová z České koalice proti tabáku.

Zájemci mohou také zavolat na linku pro odvykání kouření na čísle 884 600 500. Kuřáci se dnes dále mohou poradit v lékárnách, jak přestat kouřit. Akci ke Světovému dni bez tabáku pořádá i Česká lékárnická komora. Lékárny zapojené do akce jsou na webu komory a jsou také označeny plakátem.

Zdraví, podnikání, soukromý prostor?

V české vládě zákaz kouření prosazuje ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Jenže proti návrhu se postavili občanští demokraté, kteří vyzvali své poslance a ministry, aby zákon nepodpořili. „ODS k mému překvapení si ten zákon nepřeje, převládly tam evidentně zájmy komerční,“ domnívá se Heger.

ODS tvrdí, že nelobuje za zájmy tabákových společností, ale pouze ochraňuje soukromou sféru. „Stát musí hrát nezastupitelnou roli v oblasti informativní, varovné a v oblasti péče o mladistvé, ale nevím, zda máme omezovat soukromý prostor,“ komentuje to ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

„To, co propaguje ODS, je upřednostnění svobody podnikání nad právem na zdraví, což vůbec není možné,“ zlobí se Jarmila Greplová. Kouření je nejčastější příčinou úmrtí, jíž lze předejít. Každý rok v ČR zabije 18 tisíc lidí, z nich 8 000 zemře na rakovinu, 7 000 na nemoci srdce a cév, 2 000 na nemoci respirační a 1 000 na jiná onemocnění.

Česko je společně s Estonskem, Portugalskem a Slovenskem jedinou evropskou zemí, kde kuřáci zatím nemusí čelit přísným zákonům. Absolutní zákaz kouření ve všech veřejných uzavřených prostorách platí ve 14 zemích, mimo jiné Velké Británii nebo Španělsku. Nejdále zašlo Lotyšsko, kde zákonodárci schválili zákon, který zakazuje kouřit před dětmi. Za porušení hrozí až tři roky vězení nebo odebrání potomků.

V Česku by zákaz kouření v restauracích podle průzkumu Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a společnosti Ipsos uvítalo 78 procent dospělých. Kloní se k němu i 41 procent kuřáků a kuřaček. Možnost kouřit v restauracích je důležitá jenom pro devět procent Čechů a Češek. Pouze čtvrtina kuřáků a kuřaček chodí do pivnic, barů či klubů hlavně proto, že si tam mohou zapálit.

Proti zákazu kouření byla zhruba pětina všech dotázaných. Zákaz by vadil skoro třem pětinám kuřáků. Rozhodně by o něj naopak stálo 28 procent dotázaných, z kuřáků jen dvě procenta. Celkem si ho přálo 78 procent dospělých, z kuřáků 40 procent. Častěji zákaz podporují ženy než muži.

Světový den bez tabáku

Poslední květnový den je již tradičně Světovou zdravotnickou organizací vyhlašován jako Světový den bez tabáku. Kampaň upozorňuje na rizika spojená s kouřením a u jeho příležitosti se koná řada osvětových akcí s protikuřáckou tematikou.