Řešení sporu o velvyslance budu hledat s oběma aktéry, vzkazuje Nečas

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes vyjádřil zájem setkat se s premiérem Petrem Nečasem (ODS), s nímž chtěl projednat spor ohledně jmenování velvyslanců. Zeman při odchodu ze sněmu hnutí STAN v Průhonicích řekl, že ke jmenování jsou potřeba dva podpisy, jeho a premiérův. Dodal, že společně by tedy mohli nalézt řešení. Premiér Nečas ovšem podle informací ČT prezidentovi vzkázal, že se nehodlá zapojovat do hry prezidenta a ministra zahraničí, kdo koho dříve obejde, a že celou záležitost bude řešit s oběma aktéry sporu.

Problém znovu rozvíři záměr ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), který dal najevo, že nebude čekat, až prezident jmenuje jeho kandidáty na velvyslance, ale vyšle je do zahraničí jako chargé d'affaires, k čemuž nepotřebuje Zemanův souhlas. Podle místopředsedy ČSSD a stínového ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka je za spor o velvyslance zodpovědná celá vláda. V Interview ČT24 vyzval právě premiéra, aby ve věci zakročil.

  • Premiér Nečas pro ČT: "Nehodlám se zapojovat do hry prezidenta a ministra zahraničí, kdo koho rychleji obejde mimo rámec ústavních zvyklostí. Záležitost se jmenováním velvyslanců budu řešit s oběma pány, nikoli za zády kohokoli z nich."

Místopředseda Schwarzenbergovy TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek doufá, že Nečas nehodlá obcházet ministra zahraničí. Kalousek připomněl, že Nečas už několikrát vyloučil, že by věc řešil bez Schwarzenberga. „Jsem přesvědčen, že to, co řekl, také udělá,“ podotkl. Vicepremiérka a předsedkyně koaliční strany LIDEM Karolína Peake do sporu vstupovat nechtěla. „Nechci přispívat k té současné situaci, která má zatím nediplomatický vývoj,“ řekla novinářům.

Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Karolína Peake
Zdroj: LN/ISIFA
  • Petr Gazdík: „Nejde dělat zahraniční politiku a ministra zahraničí, nejde tu zahraniční politiku nějakým způsobem elementárně koordinovat mezi všemi velvyslanci, chargé d'affaires a dalšími diplomaty, aniž by ten ministr zahraničí mohl mluvit do personální politiky obsazování velvyslanců.“

Zeman při odchodu z celorepublikového sněmu hnutí STAN v Průhonicích novinářům řekl, že podle článku 63 české ústavy jsou ke jmenování velvyslanců potřeba dva podpisy. „A to je podpis prezidenta a podpis premiéra,“ prohlásil. Dodal, že společně by tedy mohli nalézt řešení. „Termín ještě není určen, protože pan premiér byl nedávno v Rusku. Ale pokud vím, už se vrátil, takže nic nebrání tomu, abychom se sešli,“ dodal Zeman. 

  • „V této situaci považuji za vhodné sejít se s předsedou vlády, protože se domnívám, že my dva bychom mohli najít společné řešení tohoto problému,“ uvedl prezident.

Uvedl, že neví o nejnovějším ministrově plánu poslat případně některé vyslance do zahraničí zatím na nižší diplomatické pozici chargé d'affaires. K tomu by nebyl prezidentův podpis třeba. Zeman poznamenal, že Schwarzenberg o svém plánu neinformoval nejen Pražský hrad, ale ani vládu a Nečase.

  • Zaorálek ke sporu v Interview ČT24: „Je to věc vlády a premiér je z hlediska politického v parlamentní demokracii nejsilnější figurou… Premiér má v ruce státní rozpočet a všechny páky, které si lze představit.“

Kavan: „Tento nestandardní krok by mohl poškodit vztahy v zahraničí“

Podle bývalého ministra zahraničí Jana Kavana je vyslání chargé d'affaires krokem problematickým nejen z hlediska sporů na českém politickém poli, ohrožuje také zahraniční diplomatické vztahy České republiky. „To jsou metody, které připomínají doby druhé světové války,“ řekl Kavan, podle nějž vysílání chargé d'affaires může být vnímáno v zahraničí jako urážka ze strany České republiky a i tyto země pak mohou omezit vlastní diplomatické styky s Českou republikou. Bývalý ministr zahraničí připomněl, že navíc současné velvyslance může odvolat jedině prezident.

Postupu ministra Schwarzenberga se naopak zastal předseda ústavně právního výboru Stanislav Polčák. „Je to reakce na kroky z Hradu,“ myslí si Polčák. Rozhodnutí vyslat do některých zemí chargé d'affaires je podle něj řešení spíše krátkodobé, nicméně legitimní.

Hlava státu a šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) vedou již několik týdnů veřejnou rozepři kvůli jmenování velvyslanců. Ministr odmítá Zemanovy návrhy na pozice v Rusku, kam by chtěla hlava státu vyslat bývalého kosmonauta a nyní europoslance za KSČM Vladimíra Remka, a na Slovensku, kam zase prosazuje choť exprezidenta Livii Klausovou.

Prezident bez toho nechce podepsat zbylé kandidáty, celý proces vysílání šéfů zastupitelských úřadů je tak zablokovaný. Potíže mohou nastat na 12 místech. Ambasadoři, kterým teď končí mandát, si mají pobyt prodloužit. Velvyslance, kteří se musí vrátit, mají dočasně nahradit velvyslanci v pozici chargé d´affaires.

Patovou situaci se všechny strany nejspíš pokusí vyřešit příští týden.

Vydáno pod