Nabídka Čapkovy vily strhla zájem institucí, přidává se i radnice Prahy 10

Praha – Vila, v níž žili spisovatel Karel Čapek a jeho bratr malíř a spisovatel Josef a která je k mání v nabídce realitní kanceláře M&M, budí zájem i u představitelů městské části Praha 10, na jejímž území dům stojí. Od začátku zvažuje své možnosti v odkupu nemovitosti i ministerstvo kultury.

Podle mluvčí ministerstva kultury Lenky Brandtové zájem médií celé záležitosti neprospívá. „Může se objevit velké množství kupců s různými úmysly,“ dodala. Stát podle ní na památkově chráněnou vilu nemá předkupní právo. To by měl v případě, že by šlo o národní kulturní památku.

Pražská městská část hodlá o koupi jednat, případný nákup by musela mít podložený znaleckým odhadem a posvěcený souhlasem městského zastupitelstva. „Dokážu si představit vybudování muzea a galerie bratří Čapků spojeného se vzdělávacím centrem o této ikonické bratrské dvojici,“ míní místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (Klub nezávislých). Ten již pověřil úředníky, aby začali jednat se zástupci prodejce. Praha 10 také jedná se Společností bratří Čapků o možném budoucím využití objektu.

Prodej Čapkovy vily tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Nákupní euforii ale brzdí ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Pro Lidové noviny (LN) prohlásil, že by stát neměl skupovat takové nemovitosti „pod návalem emocí“. „Myslím si, že jednotlivec by tu stavbu mohl spravovat efektivněji. Ale pokud by si o to významné státní instituce řekly a doložily správnost kroku, nemohu to (koupi) vyloučit,“ uvedl Kalousek v LN.