Víkendové deště - řeky stoupnou hlavně na Plzeňsku

Praha – Česko zasáhne o víkendu znovu vydatný déšť. Pršet bude prakticky v celých Čechách, hlavně na západě bude déšť trvalý a velmi vydatný. Díky srážkám a nasycenosti povodí se tam výrazně zvednou hladiny řek. Meteorologové zvýšili povodňovou výstrahu pro Plzeňský kraj na třetí stupeň povodňového ohrožení. Na Moravě by mělo pršet méně.

Od zítřejšího do nedělního rána by mělo v Čechách spadnout většinou 15 – 40 milimetrů srážek, na horách, a to hlavně v Krušných horách, to ale může být až 70 milimetrů. I v neděli očekávají meteorologové vydatný déšť, opět hlavně na západě republiky. V pondělí se situace zlepší a v úterý se srážky vyskytnou už jen ojediněle.

Výstraha ČHMÚ:

  • Od 31. 5. 11:30 až do odvolání platí výstražná informace na jevy: povodňové ohrožení (extrémní stupeň nebezpečí), povodňová pohotovost, povodňová bdělost, velmi vydatný déšť a vydatný déšť 
  • Výstraha platí pro kraje: Jihočeský, Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Plzeňský, Středočeský, Ústecký.

Aktuální stav na českých tocích můžete sledovat zde.

Kvůli vydatným srážkám a nasycenosti povodí se zítra výrazně zvednou hladiny řek (ty stoupaly už dnes, například na řece Klabavě na Rokycansku platil už dvakrát třetí stupeň povodňové aktivity). Nejvíce to bude na tocích odvodňující severní a západní pohraniční hory. Řeky zde mohou dosáhnout až třetího stupně povodňové aktivity, první stupeň pak zřejmě zaznamenají přítoky horního Labe, horní Vltavy a Berounky.

Meteorolog Jan Daňhelka o stupních povodňové aktivity:

"První stupeň povodňové aktivity (bdělost) je zvýšený vodní stav, ale ještě se nic neděje, voda zůstává v korytě, pouze je zvýšení nad normální úroveň a měl by být signálem k dalšímu sledování vývoje. Druhý stupeň povodňové aktivity (pohotovost) je stav, kdy voda zhruba dosahuje kapacity koryta v úseku, pro který pohotovost platí. Může i vybřežovat a zaplavovat některé přilehlé pozemky, ale jsou to místa, kde nezpůsobuje žádné škody – v lužních lesích nebo na loukách. Při třetím stupni povodňové aktivity (ohrožení) voda začíná ohrožovat nebo omezovat lidské aktivity. Dochází k zaplavení sklepů, pozemků, silnic a podobně." Po tomto stupni následuje ještě závažnější varování, a to před extrémním ohrožením

Slunce se schovalo do Skandinávie

Letos si Češi slunce příliš neužili – množství slunečního svitu je pod dlouhodobými normály. „Stojí za tím častý výskyt tlakových níží nad střední Evropou,“ vysvětluje meteorolog České televize Pavel Karas. Tlakové níže v tuto roční dobu obvykle směřují přes jižní Skandinávii – paradoxně seveřané měli květen na rozdíl od nás slunečný a teplotně nadprůměrný.

Podle Karase jsme na tom byli podobně před třemi lety, kdy Moravu zasáhly dokonce povodně. Málo slunečního svitu bylo i v roce 1997. „V obou letech jsme se pak dočkali kolem 10. června výrazného oteplení a letních, nebo dokonce tropických teplot,“ naznačuje možný pozitivní vývoj počasí meteorolog.

Vydáno pod