V Čechách hrozí povodně, některé řeky hlásí 3. stupeň

Praha - Na západě a severu Čech hrozí kvůli trvalému a vydatnému dešti povodně. Třetí stupeň povodňové aktivity je vyhlášen na řece Klabavě a Radbuze v Plzeňském kraji, v průběhu dne tohoto stupně dosahovala i Kamenice v severních Čechách. Na několika řekách v Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém kraji platí druhý stupeň a v regionech dál vytrvale prší. Ve čtyřech krajích meteorologové vyhlásili extrémní stupeň nebezpečí. Intenzivní srážky mají pokračovat až do zítřejšího poledne.

3. stupeň povodňové aktivity - ohrožení:

  • Kamenice - Hřensko
  • Klabava - Nová Huť, Hrádek
  • Radbuza - Staňkov

2. stupeň povodňové aktivity - pohotovost:

  • Berounka - Beroun, Zbečno, Bílá Hora, Liblín, Litavka
  • Bílina - Trmice
  • Flájský potok - Český Jiřetín
  • Chomutovka - Třetí mlýn
  • Klabava - Rokycany - Na Pátku, Nová Huť
  • Labe - Děčín 
  • Mandava - Varnsdorf
  • Milevský potok - Milevsko
  • Ohře - VD Skalka
  • Ploučnice - Mimoň, Stráž pod Ralskem
  • Smědá - Předlánce
  • Stěnava - Meziměstí
  • Střela - Plasy
  • Svitávka - Zákupy
  • Úslava - Koterov, Prádlo

Aktuální informace o stavech jednotlivých řek můžete sledovat zde.

Kvůli možným povodním se už scházejí povodňové komise. Podle ČHMÚ totiž v příštích hodinách dosáhne třetího stupně, tedy stavu ohrožení, mnohem více řek. Nové prognózy budou známy kolem 20:00. Obvody už ale dělají první opatření včetně takzvaného pytlování. V pohotovosti jsou i hasičské jednotky napříč všemi regiony, kteří od časných ranních hodin pomáhají především s odčerpávání vody ze zaplavených sklepů.

Lenka Boříková, Český hydrometeorologický ústav:

„Podle posledního modelu mi vyšly třetí stupně téměř ve všech profilech, takže celá Radbuza, Úhlava v Klatovech a na horním toku. Třetí stupeň dosáhne také Úslava ve Ždírci, Prádle i v Plzni-Koterově.“

Extrémní stupeň nebezpečí záplav stále platí kromě Plzeňského kraje i v krajích Karlovarském, Ústeckém a Libereckém. Povodňovou pohotovost, tedy druhý stupeň, meteorologové předpokládali ve Středočeském a Jihočeském kraji. První stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost, v Praze a Královéhradeckém kraji.

Praha chystá další protipovodňová opatření

Od odpoledních hodin prší téměř v celé oblasti Čech. Kvůli podmáčené půdě se mohou rozvodnit toky řek. Už dopoledne potrápila řeka Berounka obec Černošice-Mokropsy. Kolem desáté hodiny se začala vylévat mimo koryto na cyklostezku, pláž a dětské hřiště. Místní obyvatelé jsou připraveni se v případě potřeby evakuovat. Hlavní město dokonce přijalo kvůli obávanému vzestupu hladiny Vltavy další preventivní opatření.

V centru Prahy byla zastavena lodní doprava. V rámci protipovodňových opatřeních pražský krizový štáb rozhodl spustit protipovodňový uzávěr u podchodu do Divadelní ulice a postavit protipovodňové zábrany ve Zbraslavi. Povodí Vltavy totiž očekává vzestup řeky, i přestože se její hladina zatím stále drží na prvním stupni.

Sobotní výstraha ČHMÚ:

  • Od 1. 6. 2013 10:30 až do odvolání platí předpovědní výstražná informace na jevy: povodňové ohrožení (extrémní stupeň nebezpečí), povodňová pohotovost, velmi vydatný déšť, vydatný déšť, povodňová bdělost.
  • Výstraha platí pro kraje: Jihočeský, Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Plzeňský, Praha, Středočeský, Ústecký.

Počasí se umoudří až začátkem nového týdne

Hladina Klabavy strašila místní už v noci, u Nové Huti na Plzeňsku se zastavila na 213 centimetrech. Kulminovala zhruba ve 3 hodiny ráno. Třetí povodňový stav ohrožení tady tedy platil už ráno, ovšem po půl deváté hladina klesla na druhý stupeň. Řeka ale odpoledne opět dosáhla 3. stupně.

Do nedělního rána by mělo v Čechách spadnout většinou 15 – 40 milimetrů srážek, na horách, a to hlavně v Krušných horách, to ale může být až 70 milimetrů. Vydatný déšť očekávají meteorologové i v neděli, opět hlavně na západě a severu republiky. V pondělí se situace zlepší a v úterý se srážky vyskytnou už jen ojediněle.

Potíže hlásí i okolní státy

Výstraha před povodněmi třetího, tedy nejvyššího stupně, platí také pro jih Německa. U bavorského Buttenheimu už voda zaplavila i část dálnice. Deště rozvodnily také několik řek v Sasku, Dolním Sasku, Sasku-Anhaltsku nebo Durynsku, kde ve městě Stadtroda přívaly vody zaplavily pole i domy. Silné deště tam zatím neustávají.

Povodňové nebezpečí platí i v jihozápadních oblastech Francie. Podobně je na tom Rakousko, kde stále stoupá hladina Dunaje. Ten by mohl v následujících dnech způsobit záplavy také na Slovensku a v Maďarsku. V některých úsecích okolo Dunaje jsou připravené protipovodňové zábrany.

Hostouň na Domažlicku zavalilo bahno

Ulice v Hostouni na Domažlicku zmizely v pátek pod masou vody a hnědého bahna, které po hodinovém prudkém dešti zaplavilo sklepy domků, garáže a zahrady. Průtrží mračen byly zasaženy na dvě desítky domů. Obci nepomohla ani před časem nově vybudovaná kanalizace. Místní obyvatelé odklízeli následky až do noci.

Počasí nepřálo naplánovaným venkovním akcím

Na jeden z největších leteckých dnů u nás, Aviatickou pouť, dnes kvůli nepříznivému počasí dorazila jen polovina letadel. Chyběla i největší atrakce - bombardér B-17. Kvůli počasí musel zůstat v Anglii. Silný déšť zkomplikoval i oslavy Dne dětí a další víkendové akce, mezi nimi například romský festival Khamoro. Některé z akcí organizátoři zrušili úplně, pro jiné hledají náhradní termíny. I Česká televize musela ustoupit počasí. Piknik pořádaný v rámci projektu Pomozte dětem se nakonec musel přesunout pod střechu.