V Brně se konal pohřeb obětí čtyřnásobné vraždy

Brno - Naposledy se rozloučit s čtyřčlennou rodinou přišlo ke kostelu svatého Vavřince v Brně-Ivanovicích asi 500 lidí, rodina, kolegové, přátelé i neznámí lidé. Dění uvnitř kostela přenášely reproduktory také ven. Z vraždy manželské dvojice a dvou synů podezřívá policie Američana Kevina Dahlgrena, který je držen v USA ve vazbě. Česko požádá o jeho vydání k trestnímu stíhání.

„Nyní jsou slova málo. To, co doopravdy byli, dokáže vyjádřit jen hudba, kterou tolik milovali,“ zaznělo ve smutečním proslovu. Přítomní se proto loučili především hudbou. Zazněly melodie Boba Dylana, Johna Lennona nebo Raye Charlese. Přítomné dojala nahrávka skladby Desert Rose od Stinga v podání skupiny Ukulele Orchestra jako Brno, v níž působili dva ze zavražděných. „Bolest je to nejen pro nás, ale každého, kdo měl to velké štěstí a poznal rodinu osobně,“ uvedla kapela na svém profilu na hudebním serveru Bandzone.cz. Píseň Desert Rose kapela nahrála teprve nedávno, jeden zavražděný v ní zpívá, druhý hraje sólový part.

Smuteční mši sloužil řečkovický farář Jacek Kruczek. Čtyři rakve utvořily kříž uprostřed kostela a postupně je zaplavily květiny. Okolí chrámu střežili strážníci.

V Brně pohřbili oběti čtyřnásobné vraždy (zdroj: ČT24)

Dahlgren je příbuzným zavražděných. Přibližně dva týdny před událostí u nich bydlel. Usmrtil je údajně nožem, poté těla odnesl do garáže, zabalil do textilií a zapálil. Pak odjel do Vídně, odkud odletěl do USA. Po příletu na washingtonské Dullesovo letiště byl zatčen a z rozhodnutí soudu uvězněn. Američtí prokurátoři budou žádat, aby Dahlgren zůstal ve vazbě do doby, než české úřady dopraví do USA žádost o jeho vydání. Na přípravu žádosti má česká strana 60 dnů.  

Dahlgrena v USA zastupuje špičkový advokát Theodore Simon. V minulosti hájil například Amandu Knoxovou, podezřelou z vraždy v italské Perugii. Americkému tisku nyní Simon svěřil, že zvažuje žádost o propuštění svého klienta na kauci. Prokurátoři ale prý velmi pochybují o tom, že soud žádosti vyhoví.

Vydáno pod