Amalgámové plomby budou zřejmě i nadále zdarma

Praha - Amalgámové plomby budou pravděpodobně i nadále zdarma. Ministr zdravotnictví Leoš Heger nesehnal pro jejich zpoplatnění dostatečnou podporu. Proti se postavila vicepremiérka Karolína Peake - velké výhrady má i předseda vlády Petr Nečas. Podle VZP si obyčejné výplně vybírají u zubaře hlavně lidé s nižšími příjmy.

Černou plombou, za kterou pacienti neplatí, si nechává zuby spravovat stále méně pacientů. Lidé totiž z estetických důvodů preferují bílou výplň. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna zaplatila vloni za amalgán lékařům téměř o 100 milionů méně než v roce 2009. Pacienti totiž dostali v roce 2012 o 400 tisíc amalgámových plomb méně. Česká televize navíc zjistila, že zájem o obyčejné plomby klesá už dlouho. Zatímco v roce 2003 jich dali zubaři pacientům víc než pět a půl milionu, vloni jejich počet klesl o celé dva miliony.

„Určitě mají o amalgámové plomby, které jsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění, zájem především lidé z nižších příjmových skupin,“ uvedl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. A i proto, že obyčejné černé plomby můžou být pro chudší pacienty jedinou alternativou, odmítá návrh ministra Leoše Hegera na jejich zpoplatnění nejen levicová opozice. „Sociálně slabší si prostě nebudou ty zuby nechávat plombovat, protože na to nebudou mít,“ řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. 

image_472945
Zdroj: ČT24

„Amalgámová plomba je tím standardem, neexistuje žádná levnější varianta, a proto by měly plomby zůstat dál hrazené z pojištění,“ myslí si i místopředsedkyně vlády Karolína Peake. Nově se navíc ke kritikům Hegerova návrhu přidal dokonce i premiér Petr Nečas.  

image_472944
Zdroj: ČT24

Hegerova TOP 09 je tak dnes jedinou stranou ve sněmovně, která placení i za obyčejné plomby jednotně podporuje. Díky Hegerovu návrhu by totiž mohly pojišťovny už příští rok ušetřit miliardu korun. A Heger má ještě jeden argument. „Ve všech zemích, kde se i ta základní péče zpoplatnila, došlo k výraznému zlepšení stavu chrupu populace, protože si lidi prostě pořádně začnou čistit zuby,“ uvedl. 

Vláda bude o zpoplatnění plomb jednat v červnu. Pokud se Hegerovi nepodaří poslance  přesvědčit, budou i dál obyčejné plomby platit pojišťovny. 

Amalgámové plomby budou zřejmě i nadále hradit pojišťovny (zdroj: ČT24)
Vydáno pod