Vláda: Pomoc 300 milionů korun a nouzový stav v postižených krajích

Praha - Ústřední krizový štáb zatím vládě nedoporučil vyhlásit nouzový stav. Protože ale řeky stále stoupají, připraví podklady, aby bylo možné v případě potřeby takový stav v řádu jedné hodiny vyhlásit. Ministr vnitra Jan Kubice varoval, aby lidé zbytečně neriskovali a nepokoušeli se například sjíždět řeky. Vláda večer s okamžitou platností uvolnila 300 milionů korun, které jsou k dispozici obcím a městům. Vláda přislíbila i další pomoc armády a vyhlásila nouzový stav na území všech krajů v Čechách s výjimkou Pardubického kraje. Uvolnění finančních prostředků slíbil už v Otázkách Václava Moravce (OVM) ministr financí Miroslav Kalousek.

Uvolněné finanční prostředky k řešení bezprostředních problémů mohou obce okamžitě žádat prostřednictvím ministerstva financí. „Vedle 200 vojáků, o jejichž nasazení rozhodla již ráno, přibude dalších 100 vojáků do hlavního města k budování protipovodňových bariér s tím, že vláda i na odstraňování popovodňových škod je připravena uvolnit i dalších 2 000 dalších vojáků,“ řekl Petr Nečas v Událostech ČT.

  • Nouzový stav ve všech českých krajích kromě Pardubického začne platit v 21:00, uvedl Nečas. Umožnit má efektivnější záchranné práce i odstraňování škod. O ukončení opět rozhodne vláda.

Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) uvedl, že vláda i opozice nyní musí odhodit jakékoli vzájemné spory a soustředit se na „maximálně rychlou, efektivní a účinnou pomoc“. O povodňové situaci bude večer mimořádně jednat vláda.

Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR, v Otázkách Václava Moravce:

„Dostáváme se do situace, kdy odkládáme šavle, odkládáme brnění, odkládáme štíty a společně pracujeme na tom, abychom zvládli tuto složitou povodňovou situaci.“

Podle Nečase je nutné situaci na řekách řešit, protože kulminace řek je „teprve před námi“. „Žádný občan v České republice nezůstane v této situaci sám, pomůžeme mu i s odstraňováním povodňových škod,“ prohlásil předseda vlády.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) už nechal dnes dopoledne kvůli dramatické situaci zřídit stálou povodňovou službu, na níž se občané dozví aktuální údaje o stavu řek. Služba na telefonní lince 267 122 998 je zajištěna až do odvolání. Vedle toho budou informace o povodňové situaci poskytovat meteorologové na standardních linkách Českého hydrometeorologického ústavu.

Vydáno pod