V Čechách přestává pršet, bouřky ohrozí Moravu

Praha – Déšť, který v posledních dnech takřka nepřetržitě zkrápěl Čechy, ustává. V noci ještě místy bude pršet, od večera ale budou deště více hrozit na Moravě a ve Slezsku. Podle Českého hydrometeorologického ústavu také zde hrozí zvýšení hladin řek. Hrozí, že v Moravskoslezském kraji napadne od úterního rána až 100 milimetrů srážek a v Olomouckém až 30 milimetrů srážek. V druhé polovině týdne se však oteplí až na 20 stupňů Celsia.

Voda by tedy podle meteorologů měla stoupat ještě dnes v noci v nejkritičtějších oblastech, tedy na dolní Berounce, odkud do Prahy doteče ráno. Hladiny budou stoupat také v povodí dolního Labe pod soutokem s Vltavou. 

V Praze dnes po 21:00 vzrostl průtok kvůli odpouštění vody z vodního díla Vrané na 3150 metrů krychlových za sekundu. „Kulminaci předpokládáme během zítřejšího (úterního) dopoledne na úrovni 3200 až 3300 m3/s,“ uvedli dnes večer pracovníci ČHMÚ.

Nejkritičtější situace je konkrétně v Ústí nad Labem, kam se obrazně řečeno valí všechna voda z republiky. Doposud povodeň přerušila hlavní silniční tah mezi Prahou a Děčínem. Přitéká voda z Vltavy, ale také z labského dolního a horního povodí.

Kulminace Labe na dolním toku v Ústí nad Labem se předpokládá ve středu, a to na úrovni okolo 4000 metrů krychlových za sekundu. Naopak toky v povodí Lužické Nisy už mají svůj vrchol za sebou. V západních Čechách stoupá Radbuza ve Staňkově.

Deště z Polska přinesou nad Beskydy až 100 mm srážek

„Na toku Bělé v profilu Mikulovice je očekáván vzestup hladiny s dosažením druhého, případně třetího stupně povodňové aktivity. Na přítocích horního toku Moravy mohou přítoky vystoupit k prvnímu stupni povodňové aktivity,“ uvedl ČHMÚ. Na Beskydy se ženou deště z Polska, které mohou přinést až 100 mm srážek. Dá se proto očekávat, že hladina řek stoupne.

Výstražné informace ČHMÚ platí pro všechny kraje s výjimkou Pardubického a Zlínského. V Čechách kromě Vysočiny a Pardubického kraje platí do odvolání povodňové ohrožení, na Moravě kromě Zlínského kraje (a moravského výběžku Pardubického kraje) upozornili meteorogové, že se mohou toky dnes nebo v úterý rozvodnit na první stupeň. Během dne totiž může v Jeseníkách a Beskydech spadnout až 30 milimetrů srážek. Půda v těchto oblastech je už ale nasycená vodou v takové míře, že ji nadále nedokáže absorbovat.

  • Očekávané srážky v příštích dnech zdroj: ČT24
  • Kolik naprší v noci a zítra zdroj: ČT24

V místech, kde již povodně jsou, naopak pršet přestává. Večer očekávají meteorologové srážky pouze místy, jejich úhrny by již neměly být tak velké, aby situaci zhoršily. V úterý již bude nebe klidnější a ve středu v Čechách pršet nebude. Nebe ale zůstane zatažené až do konce týdne, přestože v jeho druhé polovině se denní maxima přehoupnou přes 20 stupňů Celsia.

Aktuální informace o počasí můžete najít na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

VÝSTRAHY ČHMÚ:

Povodňová pohotovost:

  • Praha, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký kraj

Povodňová bdělost:

  • Vysočina (pouze Jihlavsko), Jihomoravský kraj (pouze Znojemsko), od úterý Olomoucký (Jesenicko a Šumpersko) a Moravskoslezský kraj (Bruntálsko, Frýdecko-Místecko, Karvinsko)

Silné bouřky:

  • Moravskoslezský a Olomoucký kraj (pouze Jesenicko, Šumpersko)

„Nejvyšší denní teploty budou 9 až 13 stupňů Celsia, na Moravě a ve Slezsku 13 až 17 stupňů Celsia,“ uvedla meteoroložka z Českého hydrometeorologického ústavu Jana Hujsová. Teplota v 1000 metrech na horách bude kolem 12 stupňů Celsia, na Šumavě a Krušných horách kolem sedmi stupňů Celsia. Vanout bude mírný severozápadní vítr o rychlosti tři až sedm m/s. Denní srážky by se podle odhadu meteorologů měly pohybovat okolo 15 až 20 milimetrů.

V noci na úterý bude zataženo až oblačno, místy s deštěm nebo přeháňkami. Nejnižší noční teploty budou 11 až 7 stupňů Celsia. V úterý přes den pak bude oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami, zejména na severu a východě území. „Nejvyšší denní teploty očekáváme mezi 15 až 19 stupni Celsia, úhrn srážek by měl být asi pět milimetrů,“ doplnila meteoroložka. Vanout by měl mírný severozápadní vítr o rychlosti tři až sedm m/s.