Speciální weby a linky nabízí aktuální informace i pomoc postiženým

Praha - Ve spojitosti s povodněmi fungují po celém Česku krizové linky, e-mailové adresy nebo speciální weby. Lidé postižení povodněmi díky nim mohou žádat o pomoc. Kontakty ale slouží také pro ty, kteří by sami chtěli poskytnout pomoc ostatním. Máte-li jakékoliv postřehy, fotografie nebo videa z postižených míst, můžete jimi přispět do Krizové mapy Česka, kterou spustila Česká televize. Najdete zde i nabídku a poptávku po pomoci. Sledujte též facebook ČT24.

Hlavní město Praha zřídilo hned několik krizových linek. Lidem poskytují informace o vývoji povodňové situace, dopravě a o bezpečnostních opatřeních. Podrobné informace najdou lidé i na webových stránkách města. Vlastní linky mají i jednotlivé kraje, které povodně zasáhly.  Jihočeský, Ústecký a Plzeňský kraj vytvořily na svých internetových stránkách speciální rubriky k povodním. Liberecký kraj spustil povodňový portál včetně on-line servisu. Web Středočeského kraje najdete zde, Královéhradeckého kraje zde.

Díky speciálním webům mohou lidé na internetu sledovat, zda se hladiny řek zvyšují a kde je situace nejkritičtější. Podrobné stavy průtoků jednotlivých řek v celé České republice nabízí například webové stránky Povodí Vltavy nebo Českého hydrometeorologického ústavu. Podrobné informace o stavu řek zřídila rovněž povodňová služba ministerstva životního prostředí.

Kde hrozí uzavírky a jak to vypadá aktuálně s dopravou v Česku? To všechno lidé najdou například na webu dopravniinfo.cz. Informace o uzavírkách a omezeních na železnici poskytují na internetu rovněž České dráhy. O zpoždění vlaků informuje speciální web SŽDC. Mimořádné události v pražské MHD najdete zde.

Místa zasažená povodněmi podrobně monitorují i charitativní organizace. Pomocí speciálně zřízených účtů a sms mohou zájemci přispět lidem v zatopených oblastech. Veřejnost může nabídnout svou pomoc i jako dobrovolníci. Podrobné informace najdete zde.

Organizace shánějí také čisticí prostředky a další potřebný materiál a otevírají evakuační střediska. Charita otevřela v Praze 2 na adrese Londýnská 44 krizové povodňové centrum a sběrnu humanitární pomoci. Středisko bude shromažďovat darovaný materiál a distribuovat ho potřebným.

„Veřejnost se může do pomoci zapojit darováním materiální pomoci. Potřeba budou zejména čisticí, hygienické a dezinfekční prostředky, pracovní nářadí a pomůcky,“ uvádí Charita.

Dále vznikla třeba facebooková skupina Povodně 2013 - Živě, která shromažďuje zprávy z různých zdrojů. Nabídnout a najít pomoc lze na nově zřízené stránce Povodnovapomoc, na níž je napojeno třeba i 500 skautů, kteří jsou připraveni vyrazit do terénu. Využít je možné také informace na burze solidarity místních samospráv, na mamjob.cz/povodne nebo na webu spojtese.cz.

  • Diakonie Českobratrské církve evangelické spravuje sbírkové konto 3596666359/0800 s variabilním symbolem 2013. Od pondělí 3. června mohou lidé posílat diakonii peníze také pomocí esemesky, a to ve tvaru DMS POMOCPOVODNE na číslo 87777.
  • Dárcovské zprávy, příspěvky i potřebné věci na pomoc postiženým mohou posílat zájemci i Armádě spásy. Její sbírkové konto je 475335453/0300, variabilní symbol 222. Na číslo 87777 je pak možné poslat textovou zprávu DMS ARMADASPASY.
  • Povodňový účet má i Konto Bariéry na pomoc lidem s handicapem. Přispěje jim na dočasné ubytování či náhradu zničených pomůcek, jako jsou vozíky či plošiny. Peníze mohou dárci posílat na konto 17111444/5500, variabilní symbol 0613 nebo dárcovskou zprávou ve tvaru DMS KONTOBARIERY na číslo 87777.
  • Sbírku pořádá i Národní rada osob se zdravotním postižením, a to na účet 248896031/0300 s variabilním symbolem 2013. Lidem s handicapem pomůže zajistit náhradní kompenzační pomůcky, jejich zapůjčení či vyřízení nových.
  • Zoologická zahrada Praha také zřídila vlastní povodňové konto, příspěvky mohou lidé posílat na účet 3070207/0100.
Sbírková konta
Zdroj: ČT24