Troubky a lachtan Gaston – když voda opadne, zůstane symbol

Praha – Každá velká polistopadová povodeň s sebou nese i symboly, které osudy ostatních lidí a míst reprezentují a s odstupem času i zcela zastupují. Jako se znakem povodní roku 1997 stala obec Troubky, o pět let později šlo o obce Metly a Zálezlice, přičemž pozornost na sebe připoutal i smutný příběh lachtana Gastona z pražské zoo. Letošní velká voda potom svou stopu v krajině ještě nedopsala a i ona už získává první mediální masky – se sepjatýma rukama.

TROUBKY (1997)

Povodeň v létě 1997 byla prvním ničivým řáděním živlů v době nových poměrů. Svobodným médiím poskytla prostor pro získání zkušeností i dovedností, jež v následujících letech naneštěstí opakovaně zužitkovala. Jedním z přístupů je také nevědomě uplatňovaný princip „pars pro toto“ - část zastupuje celek. V roce 1997 se tak hlavní pozornost napnula k obci Troubky na Přerovsku.

Do Troubek vtrhla voda 7. července 1997 večer, mohutný příval z rozlité Bečvy doslova smetl na 150 rodinných domů, v jejich troskách zahynulo devět lidí. Na některých místech voda dosahovala až půldruhého metru a většina z domů, které povodeň přežily, byla natolik poškozena, že jich 335 muselo být později strženo. Celková škoda byla odhadnuta na 700 milionů korun.

VÝCHODOČESKÉ TROUBKY (1998)

O rok později po rozsáhlých moravských záplavách povodeň zasáhla tři desítky obcí na Rychnovsku a Náchodsku. Zřejmě nejvíce poničen byl Kounov, kde rozvodněný Zlatý potok připravil o život dva lidi a v místní části Hluky zničil asi deset domů. Celkem voda v Kounově napáchala škody za asi 100 milionů korun a obci vynesla smutnou přezdívku východočeské Troubky. Symboliku moravské vody ovšem už o čtyři roky později přebila vlna, která se prohnala Čechami.

GASTON–METLY-ZÁLEZLICE (2002)

Až několikasetletá voda zaplavila během srpna 2002 převážnou část Čech, pod vodou se ocitlo historické centrum Prahy, celá čtvrť Karlín i velká část stanic metra. Symbolem povodní v metropoli se ovšem nestal ani tak osud staletých památek, jako spíš příběh lachtana Gastona z pražské zoologické zahrady, který se po rozvodněné Vltavě a Labi dostal až do Německa, kde navzdory snaze ošetřovatelů pošel vysílením. Povodeň v pražské zoo nakonec nepřežilo 14 savců (mj. slon Kádir) a 135 ptáků, byl to ale právě Gaston, po kterém zoo pojmenovala i zahradní restauraci. Je víc než paradox, že právě ta se letos znovu ocitla pod vodou.

Pozornost roku 2002 však primárně směřovala k osudu zaplavených obcí, přičemž dvě si ji získaly nejvýrazněji. V prvním případě šlo o Metly na Strakonicku; jejich zkázu měl na svědomí nedaleký rybník, jehož hráz se nad ránem 13. srpna 2002 protrhla. Přívalová vlna, dosahující až šesti metrů se následně prohnala středem obce a zničila 15 domů. Jeden člověk při tragédii zahynul. Voda v malé obci se zhruba 50 stálými obyvateli způsobila škodu více než 100 milionů korun.

Druhý příběh se týkal obce Zálezlice na mírném kopci nedaleko soutoku Vltavy a Labe, kde spadlo v důsledku ničivé povodně 121 domů a hospodářských stavení. Škody se vyšplhaly přes 200 milionů korun. Od té doby se obec v podstatě celá znovu obnovila a počet jejích obyvatel dokonce stoupl, v Zálezlicích však velká voda znovu udeřila i letos a obec se znovu ocitla pod vodou. Škody zatím nejsou vyčísleny.

HŘENSKO (2006)

Velká voda z roku 2002 vstoupila do paměti Čechů nejvýrazněji. Záplavy však pokračovaly. V roce 2006 se malebná obec Hřensko u soutoku Labe a říčky Kamenice již podruhé ocitla pod vodou. Dnes s obavami sleduje stoupající průtok v Ústí nad Labem; je víc než pravděpodobné, že se smutný scénář bude opakovat.

CHRASTAVA (2010)

Povodňová vlna na říčce Jeřici prošla Chrastavou hned dvakrát a centrum obce zatopila do více než metrové výšky. Velká voda kromě jiného zničila devět mostů a pět lávek. Byl mezi nimi i secesní železobetonový most z roku 1907, ze kterého se zachoval jen jediný sloup veřejného osvětlení. Most byl znovu postaven. Při jeho slavnostním otevření loni v září byl z airsoftové pistole postřelen tehdejší prezident Václav Klaus.

? (2013)

Vzhledem k tomu, že Labe na severu Čech má kulminovat až zítra, bylo by nepříslušné s tváří bilancujících prezentovat symbol letošních povodní; jeden se však nabízel už ve chvíli, kdy voda teprve stoupala, a sice socha Harmonie na břehu Vltavy z dílny britského sochaře Kaivalyi Torphyho, která zobrazuje modlícího se muže (inspirací byl guru Šrí Činmoj).

Povodeň v Praze na Kampě
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš