Mosty přes Labe jsou zavřené, v Praze se otevřel Těšnovský tunel

Ústí nad Labem/Praha – Doprava v Praze ožívá, odpoledne se otevřel Těšnovský tunel, uzavírek pro auta celkově ubývá. Metro sice stále v centru nejezdí, ale již zajíždí na Smíchov a do Vysočan. O zprovoznění dalších stanic se rozhodne během dnešní noci. Tramvaje a vlaky se vrátily do Modřan. Naopak na dolním toku Labe je doprava ochromená - téměř všechny silniční mosty přes Labe jsou uzavřeny, k dispozici je jeden z litoměřických mostů a stále se ještě jezdí po Novém mostě v Děčíne. Do města samotného však nesmí auta nad 3,5 tuny. Uzavřeno je na 120 úseků silnic, mimo provoz je také pravobřežní polabská železnice, na levém břehu je železniční doprava omezena. V Ústí nad Labem je zatopené hlavní nádraží a voda stoupá i k západní stanici.

Silnic, které jsou kvůli záplavám uzavřené, po poledni přibylo; podle údajů Ředitelství silnic a dálnic jich je přes 120. Více než polovinu ale tvoří místní komunikace resp. ulice měst zasažených povodní. Uzavřeno je ovšem i šest úseků státních silnic podél Labe, mezi nimi i pobřežní silnice I/30 v Ústí nad Labem a sjezd z dálnice D8 do Ústí. V úterý policie oznámila, že vzhledem k tomu, že je D8 nejméně zasaženým hlavním tahem v severních Čechách, bude tolerovat, když ji využijí řidiči bez dálničních známek.

Uzavřené státní silnice:

  • I/13 v Děčíně
  • I/15 v Litoměřicích (Tyršův most) a Terezíně
  • I/16 v úseku Nová Ves–Mělník–Býkev
  • I/30 v Ústí nad Labem
  • I/62 v Děčíně a v úseku do Hřenska
  • I/9 v Novém Boru

Na dálnici D8 platí od dopoledne jiné dílčí omezení – ŘSD uzavřelo kvůli podemletému pilíři pro nákladní auta nad 12 tun most přes Vltavu u Veltrus. Kamiony tak musí dálnici objíždět po R7, resp. I/7 a podkrušnohorské magistrále přes Louny, Most a Teplice. Na mostě je omezen provoz, před odkloněním kamionů se vytvářely dlouhé kolony. Oprava bude trvat nejméně měsíc.

Přes Labe nelze přejet po většině silničních mostů, uzavřeny jsou v Mělníku, Štětí, pro auta nad 3,5 tuny v Roudnici, Tyršův v Litoměřicích, oba v Ústí a Tyršův v Děčíně. Celý Děčín ale odpoledne policie uzavřela pro auta těžší než 3,5 tuny.

UZAVÍRKY SILNIC A NEHODY (web Dopravní info)

Vlaky nejezdí na pravém břehu Labe, v Ústí a Děčíně jsou naopak záchranou

Pod vodou je stále polabská pravobřežní trať mezi Mělníkem a Štětím. Ráno nemohly jezdit ani náhradní autobusy, opět vyjely před devátou hodinou. Ve zbylé části tahu Kolín – Ústí nad Labem vlaky jezdí, podle mluvčí ČD Kateřiny Šubové se společnost snaží mezi Štětím a Ústím zajistit především provoz rychlíků, v úseku Mělník – Lysá nad Labem naopak jezdí pouze osobní vlaky, ze kterých lze přestoupit na spoje Praha – Nymburk – Kolín.

Na levém břehu vlaky jezdí, ačkoli omezuje provoz mezi Ústím nad Labem a Prahou částečně nefunkční zabezpečovací zařízení. Podle informací Českých drah je ale možné, že ustane mezistátní provoz. Stanice v Německu už Labe zaplavilo a je možné, že voda vystoupá až k drážnímu tělesu. V tom případě provoz z Děčína do Drážďan ustane. Zatím tudy jezdí pouze dálkové vlaky EC, regionální vlaky z Děčína končí v Dolním Žlebu, z Drážďan jezdí do Heidenau. Mezistátní vlaky projíždějí Bad Schandau.

PŘEHLED OMEZENÍ NA ŽELEZNICI (web ČD)

MAPA ZPOŽDĚNÍ VLAKŮ (web Babitron)

V samotném Ústí nad Labem a Děčíně naopak představuje železniční doprava hlavní spojení mezi oběma břehy Labe – v krajském městě jsou mimo provoz oba silniční mosty, v Děčíně sotva funguje jeden. Přes řeku jezdí kyvadlově motoráky, které doplňují běžné spoje. V Ústí je ale provoz na železnici omezen, Labe zatopilo prostory hlavního nádraží (nikoli však kolejiště), lidé tak nemohou z nástupiště sestoupit do podchodu. Rychlíky Praha – Cheb proto jezdí na západní nádraží, vlaky EC do Německa a rychlíky Praha – Děčín zastavují na hlavním nádraží, odkud cestující vozí na západní nádraží motorák. Voda ale stoupá i ke stanici Ústí nad Labem-západ. 

MHD v Ústí nad Labem:

Základem ústecké MHD je nyní vlak, který jezdí mezi západním a střekovským nádražím. Navazují na něj autobusy, část linek jezdí kyvadlově, jinde podle víkendových jízdních řádů. Trolejbusová doprava je vyloučena, není možné napájet ji. Ve Střekově komplikuje rozsah dopravy fakt, že je k dispozici pouze šest autobusů.

OMEZENÍ V ÚSTECKÉ MHD (web dopravního podniku)

Mimo provoz zůstává sedm úseků tratí v severních a středních Čechách, zejména část východočeské dráhy z Chlumce nad Cidlinou do Trutnova nebo spojnice Liberce s Ústím nad Labem. Po poledni SŽDC zprovoznila trať z Nymburku do Jičína. Hlavní tahy z Prahy na Moravu, do Plzně i do Českých Budějovic fungují bez větších komplikací, vlaky jezdí většinou včas.

Uzavřené železniční trati:

  • 012 Pečky–Kouřim
  • 040 (Chlumec nad Cidlinou–Trutnov) v úseku Kunčice nad Labem–Hostinné
  • 062 (Chlumec nad Cidlinou–Křinec) v úseku Městec Králové–Křinec
  • 072 (Lysá nad Labem–Ústí nad Labem) v úseku Mělník–Štětín
  • 086 (Liberec–Česká Lípa) v úseku Křižany–Jablonné v Podještědí
  • 097 (Lovosice–Teplice) v úseku Chotiměř–Úpořiny
  • 210 (Praha–Čerčany/Dobříš) v úseku Luka pod Medníkem–Jílové u Prahy

Metro v Praze se vrátilo do některých stanic, lépe je i na silnicích

Podle pověřeného primátora Prahy Tomáše Hudečka je stav průtoku vody ve Vltavě „stabilní a mírně příznivý“, proto mohl dopravní podnik zmírnit dopravní omezení. Obnova provozu metra bude postupovat stejně jako jeho uzavírání. Dnes bylo otevřeno pět stanic, následně bude zaveden omezený provoz metra, který bude osmi uzavřenými stanicemi v centru projíždět. Po snížení průtoku ve Vltavě pod 1 500 metrů krychlových za sekundu a kontrole tunelů bude moci jezdit celé metro.

Stanice metra A Muzeum
Zdroj: Tomáš Krist/ISIFA

MHD v Praze je přesto nadále omezena. Metro stále nejezdí v centru, omezen je i tramvajový provoz. Některé linky dopravní podnik zrušil, aby mohl zajistit náhradní dopravu za metro, naopak dopoledne již zprovoznil modřanskou trať. 

Městská železnice sice v centru slouží jako alternativní náhrada metra, zejména linky B (vlaky Vysočany – Smíchov), ale dosud platila i některá omezení. Do provozu se nyní vrátila městská linka S41, která spojuje Libeň, Holešovice, Bubeneč, Sedlec a Roztoky u Prahy. Částečně jezdí také Posázavský pacifik (linka S8/S80), odpoledne už SŽDC zprovoznila trať až do Luk pod Medníkem, výluka tak trvá pouze v jediném mezistaničním úseku z Luk do Jílového.

AKTUALITY O PRAŽSKÉ MHD A PŘÍMĚSTSKÉ DOPRAVĚ (web ROPID)

AKTUÁLNÍ INFORMACE O MHD (web DPP)

Informátorka DPP
Zdroj: Tomáš Krist/ISIFA

VÝLUKY PRAŽSKÉ MHD:

Metro:

  • linka C: nejezdí Kobylisy–Muzeum
  • linka B: nejezdí Českomoravská–Smíchovské nádraží
  • linka A: nejezdí Dejvická–Muzeum

Náhradní linky za metro

  • autobusy X-C: Kobylisy–Pražského povstání
  • tramvaje X-B: Nádraží Vysočany–Sídliště Barrandov
  • tramvaje X-A: polookružní Podbaba–Olšanské náměstí–N. n. Žižkov–Flora–Želivského–Olšanské náměstí

Zrušené tramvaje:

  • 2, 4, 5, 6, 8, 14, 17, 24

Zvláštní linky:

  • tramvaje 34 jezdí v trase Ortenovo náměstí–Starý Hloubětín
  • autobusy X-147 zajišťují spojení Sedlce, Suchdola a Lysolají, v zastávce Praha Sedlec navazují na vlaky

Telefonická linka Dopravního podniku hlavního města Prahy 296 19 18 17 je dnes v provozu od 4:30 do 24:00 hodin. V provozu jsou Infocentra Muzeum a Letiště Václava Havla (Terminál 1 a Terminál 2), která jsou otevřena od 7:00 do 21:00 hodin. Na zastávkách metra a povrchové dopravy budou i nadále rozmístěni informátoři DPP.

Uzavírek v Praze ubývá

V poledne se zlepšilo dopravní spojení na levém břehu Vltavy, městské autobusy se vrátily na Strakonickou ulici. „Jedná se o dvě linky směr Zbraslav a Lipence,“ řekl mluvčí DPP Vorlíček. Po Strakonické jezdí také čtyři příměstské linky.

Od rána je možné najet na Strakonickou autem z Pražského okruhu a pokračovat na jih. Omezení naopak ještě platí na Severojižní magistrále, kvůli náhradní autobusové dopravě je uzavřen jeden jízdní pruh. V podvečer TSK otevřela také Těšnovský tunel, který spojuje Rohanské nábřeží a nábřeží Ludvíka Svobody. „Věříme, že se tím částečně uleví dopravě, přestože je stále zavřeno Dvořákovo nábřeží a ulice Na Františku,“ řekl mluvčí TSK Tomáš Mrázek. Tunel nebyl zaplaven, pouze v nejhlubší části bylo trochu vody. Správa komunikací z něj ale preventivně odstranila veškeré technologie, aby předešla škodám. Od úterního večera do dneška je po zlepšení situace opět vracela na původní místo.

PRAŽSKÁ DOPRAVA (web hl. m. Prahy)

Náhradní doprava ve stanici Hlavní nádraží
Zdroj: ISIFA/MAFRA/PETR TOPIČ