Pražská zoo otevírá i zčásti zatopená, primátor jí slibuje větší ochranu

Praha – Pražská zoo se znovu otevřela návštěvníkům, i když pouze její horní část. Kvůli záplavám je stále pod vodou většina spodní části zahrady, například pavilon velkých kočkovitých šelem, bazény lachtanů nebo stanoviště plameňáků. Zvířata odtud byla přestěhována do horní části. Skupina goril je stále v protipovodňové věži – zvířat se dočasně ujme zahrada ve Dvoře Králové, kam se mají stěhovat příští týden. Stěhování ale možná čeká i na další zvířata. Primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09) pro ČT řekl, že po opadu vody chce řešit koncepci větší ochrany pražské zoo před velkou vodou. V Praze 8 se také objevil první větší případ rabování. Ze zaplaveného domu v Bohnicích ukradli neznámí pachatelé věci za milion korun. Město se pomalu začíná soustřeďovat na likvidaci škod po povodni. Čistírna odpadních vod, která musela být kvůli povodni odstavena, znovu funguje.

Problém pražské zoo vidí Hudeček v nerozumné koncepci z dřívějších let. „Na jednu stranu se jedná o záplavové území, kdy každá více než dvacetiletá voda zaplaví danou část zoo a na druhé straně se do zoo investovaly prostředky v řádu milionů korun. Dochází tu k situaci, která odporuje selskému rozumu,“ prohlásil Hudeček. Přislíbil, že po opadnutí vody začne Praha řešit koncepci pražské zoo, která by měla instituci ochránit alespoň před padesátiletou vodou.

Dal tak vlastně za pravdu řediteli zoologické zahrady Miroslavu Bobkovi, který při povodni kritizoval nedostatečnou ochranu zoo. Podle jeho slov by si zahrada zasloužila minimálně stejnou ochranu jako zbytek Prahy. „Já jsem pevně přesvědčen, že je nutné zahrnout Zoo Praha do protipovodňové ochrany,“ řekl ředitel České televizi. Podle jeho slov začíná zahrada s odklízením škod, po pracovnících a hasičích plánuje zoo povolat i dobrovolníky, kteří se jí sami hlásí.

Stavět protipovodňové zábrany pod zahradou ale podle Hudečka nelze, město nechá vypracovat analýzu a bude hledat řešení ochrany břehů. Neobjeví-li schůdné řešení, bude možná nutné přeskupit uspořádání pavilonů. Troja je podle Hudečka přirozeným rozlivovým územím a to, že bariéry v minulosti u zoo nebyly vystavěny, má důvod. Pokud by tady byly, vzniklo by pod zoo hrdlo a stoupla by hladina v Praze nad tímto hrdlem, tedy směrem do centra. „Co nejdříve bych chtěl mít v ruce analýzu, která nastíní způsob řešení,“ uvedl Hudeček. Předběžně existují představy třeba vybagrování části řeky, pokud ale žádné řešení neobstojí, přijde na řadu myšlenka na změnu uspořádání uvnitř zahrady a změnu koncepce.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek: „Otevření je dnes spíše symbolické, chceme tím dát najevo, že nás povodeň nesrazila na kolena… Už nyní máme registrovaných asi 10 tisíc dobrovolníků… Druhá forma pomoci je příspěvek na sbírkové konto, jsme vděčni za každý příspěvek. Během velmi kratičké doby se nám sešlo asi 800 tisíc korun… Až se Praha trochu vzpamatuje, bude pro nás největší pomoc, když sem přijde co nejvíce návštěvníků.“

Zahrada přišla kvůli povodním o dvě čejky a králíky, kteří zůstali zalezlí hluboko v norách. Jeden plameňák si zlomil nohu, jinak jsou všechna zvířata v pořádku. Zahrada chce co nejrychleji obnovit provoz, škody se totiž podle Bobka mohou vyšplhat na zhruba 160 milionů korun. Takovou sumu by prý z fondu investic dávali dohromady velmi dlouho. Zoo navíc na čas přijde o jednu z hlavních atrakcí, skupinku goril. Až voda opadne a bude možno přijet k protipovodňové věži autem, budou gorily odvezeny do Dvora Králové. Převoz by se měl uskutečnit příští týden. V královédvorské zoo mohou podle Bobka gorily pobýt i několik měsíců, než se opraví pavilon goril v Praze.

Voda zatopila také technické zázemí bazénu lachtanů. Čtveřice zvířat byla provizorně umístěna do pavilonu hrochů, lachtaní samice Abeba s mládětem je v zázemí expozice ledních medvědů. „Až budeme mít odhady, jestli to (opravy) bude v řádu týdnů nebo v řádu měsíců, pak se budeme rozhodovat, jestli lachtany dokážeme komfortně udržet v našich podmínkách, nebo budou muset být převezeni do jiné zahrady. Zatím jsme o tom neuvažovali,“ řekl Antonín Vaidl ze zoo. Asi 600 ptáků už bylo umístěno do zahrad v Plzni, Liberci i na Moravu - jejich návrat bude trvat měsíc, možná i déle.   

  • Povodně v roce 2002 způsobily v zoo škodu za zhruba 230 milionů – zahrada už ale investovala stovky milionů do nových pavilonů. Třeba pavilon indonéské džungle vyšel na 170 milionů, oprava historických Gočárových domků 37,5 milionu korun. Do pavilonu pro lachtany šlo 44,5 milionu a rekonstrukce povodní zasažené expozice šelem stála přes 25 milionů korun. Letos na jaře zahrada otevřela nový sloninec za půl miliardy - pavilony naštěstí stojí v horní části zahrady.

Vstupné do zoo zůstává stejné, aby zahrada získala co nejdříve potřebné finance na rekonstrukci zaplavených částí. Na 12. června je naplánován také charitativní koncert v pražské Lucerně s názvem Zvedáme hlavu po 11 letech.

  • Zoo zřídila speciální konto pro peněžní dary, číslo účtu 3070207/0100, IBAN CZ3301000000000003070207 pro platby ze zahraničí.
  • Lidé ji mohou podpořit i prostřednictvím DMS zprávy ve tvaru DMS ZOO + název druhu, telefonní číslo je 87 777. Cena DMS je 30 korun a zahrada z ní obdrží 27 Kč.
  • Dobrovolníci se mohou přihlásit na facebookové skupině „Povodeň 2013 – pomáháme Zoo Praha, zahrada by také uvítala materiální pomoc ve formě nářadí (lopaty, hrábě) nebo dezinfekčních prostředků.

Čistička vody v Praze znovu funguje

Od protipovodňových opatření v Praze chce primátor Tomáš Hudeček ustupovat pouze pozvolna. „Dokud nebude vytvořena pořádná rezerva na Orlíku a Vltavské kaskádě, budeme protipovodňová opatření zmírňovat pouze zvolna, abychom byli připraveni na jakýkoli další zvýšený stav,“ uvedl primátor pro ČT.

I nadále platí zákaz vstupu do pražských parků z důvodu nebezpečí pádu stromů kvůli podmáčené půdě, dokonce podle primátora i jejich počet vzrostl. Ovšem některé parky už částečně vstup umožňují, například ve Stromovce byl zpřístupněn průchod k planetáriu.

Přítok vody do pražské Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) byl v úterý večer částečně obnoven, provoz míří k normálnímu zatížení. Čistírna je postupně spouštěna, naplno má běžet v řádu dnů. Odstavena byla v pondělí, protože její čerpadla již nezvládala velký přítok vody. „Garantujeme, že kvalita vody v hlavním městě je v pořádku jako před povodněmi,“ uvedl ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos.

Policie také vyšetřuje první velký případ rabování v Praze. V ulici V Zámcích se do domu v záplavové oblasti, z něhož byli evakuováni obyvatelé, vloupali neznámí pachatelé a ukradli z něj věci v hodnotě asi milionu korun. Hrozí jim za to až pětileté vězení. Zatím není jasné, kdy se vloupání odehrálo, ani jak se zloději do domu, který je obklopen vodou, dostali. Jde o šestý případ rabování při nynějších povodních v Česku, většinu pachatelů se podařilo zadržet.