Pražské metro pojede už v pátek, linka C nebude stavět v Holešovicích

Praha/Ústí nad Labem – Poslední linka pražského metra s omezeným provozem – linka C – začne jezdit již v pátek ráno. Dvěma stanicemi v Holešovicích a také Florencí ale ještě bude projíždět. Provoz s projížděním některých stanic bude pokračovat na linkách A a B, kde výluka skončila již dnes ráno. V pondělí by chtěl dopravní podnik otevřít již všechny stanice. Zatímco se však pražská doprava vzpamatovala z nejhoršího, v části Ústeckého kraje je stále problém kamkoli dojet. Labe kulminovalo v noci, doprava je ochormena. Neslouží část mostů, omezen je provoz na mnoha silnicích i dálnici D8. Hlavní roli hraje železnice, která však přišla o jednu z hlavních tratí – tah Kolín–Ústí nad Labem zalila na Mělnicku voda.

Na Ústecku, Děčínsku, Litoměřicku a také Mělnicku jsou hladiny Labe, resp. Vltavy velmi vysoko a znemožňují cestování po některých silnicích. Je mezi nimi i pět státních silnic, které vedou poblíž Labe a voda je zatopila. Neprůjezdné jsou především pobřežní tahy od Lovosic až po Hřensko, stejně tak i mosty v Ústí nad Labem a Děčíně. Ten sice má průjezdný Nový most, nájezd je ale částečně zatopený a tvoří se kolony.

Uzavřené státní silnice:

  • I/13 v Děčíně – podjezd pod viaduktem
  • I/15 mezi Terezínem a Lovosicemi
  • I/16 úsek Nová Ves–Mělník–Býkev
  • I/30 mezi Ústím nad Labem a Dolními Zálezly
  • I/62 v Ústí, Povrchlech, Děčíně až Hřensku

Omezení platí také na dálnici D8, kde povodeň poškodila most u Veltrus. Jezdí se každým směrem jedním pruhem, silničáři – aby zamezili kolonám, které se tvořily – odklonili kamiony po tahu R7 a podkušnohorské magistrále z Prahy přes Most do Teplic.

Celkem zůstává po povodni mimo provoz téměř 50 silnic první až třetí třídy a desítky místních komunikací, resp. ulic v městech zasažených velkou vodou. Pouze výjimečně však silničáři očekávají dlouhodobější uzavírky kvůli podemletí silnic.

Záplava u silnice Lovosice–Litoměřice
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Vlaky nejezdí u Mělníka, v Ústí stále samy spojují oba břehy

Železnici zle postihly deště, které stály u zrodu letošních červnových povodní, při samotných záplavách však už sehrála významnou roli. V Ústí nad Labem, kde zůstávají uzavřeny silniční mosty, stále vlaky zůstávají jediným spojením centra města se Střekovem. Kyvadlový vlak slouží také k dopravě zraněných do nemocnice v severní části města a naopak k zásobování Střekova na jihu.

Labe je ale tak vysoko, že koleje sotva zůstávají nad hladinou. V Ústí nad Labem zůstává voda v odbavovacích prostorách hlavního nádraží, odkud vozí cestující motorák na suché západní nádraží. Trať, která vede do Ústí nad Labem z Kolína po pravém břehu Labe, voda dokonce zatopila a stále na ní zůstává výluka.

Vlaky nejezdí mezi Mělníkem a Štětím, v úseku ze Štětí do Ústí jezdí bez vážnějších omezení, naopak z Mělníka do Lysé nad Labem a dále do Kolína zrušily dráhy rychlíky, snaží se zajistit alespoň provoz osobních vlaků.

Vlak na mostě přes Labe v Děčíně
Zdroj: ČT24

Výluky jsou i na dalších čtyřech tratích v Ústeckém, Libereckém a také Středočeském kraji. „Všechny tyto trati jsou po horších zásazích, jsme zatím bez výhledu obnovení provozu,“ podotkl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský. Otevření mělnické trati naopak očekává mluvčí po opadnutí vody.

Tratě bez vlaků (kvůli povodním):

  • 012 Pečky–Kouřim vyloučena celá
  • 072 (Lysá nad Labem–Ústí nad Labem) vyloučena v úseku Mělník–Štětí
  • 097 (Lovosice–Teplice) vyloučena v úseku Chotiměř–Úpořiny
  • 086 (Liberec–Česká Lípa) vyloučena v úseku Křižany–Jablonné v Podještědí
  • 210 (Praha–Čerčany) vyloučena v úseku Luka pod Medníkem–Jílové u Prahy
Vltavská je jedna z posledních uzavřených stanic metra
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Praha má vyloučenou už jen jednu linku metra, rozjede se v pátek

Prahou ještě stále protéká nadmíra vody v kategorii třetího povodňového stupně a některé zastávky metra proto zůstávají ohrožené. Linky B a A ale od rána jezdí v celé trase, ačkoli některé stanice pouze projíždějí.

Linka metra B neobsluhuje Libeň a Karlín, tedy stanice Palmovka, Invalidovna, Křižíkova a Florenc. Linka A potom projíždí stanice Staroměstská a Malostranská.

Na lince C výluka ještě je, ale pouze v Holešovicích. Do stanice Nádraží Holešovice prosakuje voda, metro proto přes ni nejezdí, neobsluhuje ani Vltavskou a pro cestující nejezdí také na Florenc. Na Florenci se podle ředitele DPP Milana Křístka také objevil průsak vody. Výluka ale skončí již v pátek ráno. Stanicemi Nádraží Holešovice, Vltavská a Florenc však bude metro pouze projíždět.

Předpokládaný provoz metra v pátek:

  • linka A: projede stanice Malostranská a Staroměstská
  • linka B: projede stanice Palmovka, Invalidovna, Křižíkova, Florenc a Národní třída
  • linka C: projede stanice Nádraží Holešovice, Vltavská a Florenc

Na zprovoznění celé podzemní dráhy musí pražští cestující počkat nejméně do pondělí. „Když vše půjde dobře a když bude pokračovat setrvalý pokles hladiny Vltavy, podle optimistického scénáře zprovozníme celé metro do pondělí,“ řekl Milan Křístek.

Místo uzavřeného metra jezdí dvě náhradní linky. Z Kobylis na Muzeum stále jezdí autobusy X-C nahrazující vyloučené metro C. Ranní špička ukázala společnosti ROPID, že tramvajovou linku X-B nahrazující metro B zrušila předčasně – lidé se nevešli do tramvají, když cestovali do okolí uzavřených stanic. Krátkodobě ji nahradila linkou 36, po poledni odklonila linku 8 přes Nádraží Vysočany a Kolbenovu, aby zlepšila spojení otevřených a uzavřených stanic metra B. Vlaky jsou další náhradou za metro, je možné cestovat jimi např. z Libně či Vysočan na hlavní nádraží a dále na Smíchov nebo z Libně do Holešovic. Mimořádné povodňové linky však už nejezdí, stejně tak nezastavují rychlíky v Horních Počernicích. V rychlících a expresních vlacích ale na pražském území stále platí jízdenky z MHD.

Stav MHD v Praze k 6. 6.
Zdroj: ČT24/dpp.cz

Povodňová výluka neovlivnila pouze provoz metra, ale také tramvají. Ty se už vesměs vrátily do svých tras, zrušené linky jezdí, ovšem s výjimkou linky 17. Ta stále čeká na otevření části pravého vltavského nábřeží. V úseku z Palackého náměstí do Modřan zůstává osamocená linka 3, kterou dopravní podnik posílil a posílá všechny její spoje až na Sídliště Modřany.

Město má stále 47 uzavřených ulic

V Praze je 47 uzavřených ulic, především v místech, kde stojí protipovodňové zábrany. Neprůjezdné je například pravé vltavské nábřeží v oblasti Smetanova, Dvořákova nábřeží a nábřeží Ludvíka Svobody. Těšnovským tunelem však už auta jezdí. Na levém břehu je mimo provoz především podjezd pod Hlávkovým mostem, který je součástí Severojižní magistrály.

Dvě silnice, které vedou podél Vltavy na jih – Modřanská a Strakonická – jsou sice průjezdné, ale k dispozici pouze městským autobusům. Auta se dostanou jen na Strakonickou, a to jižně od Pražského okruhu.

Mluvčí DPP Aneta Řehková o výlukách v Praze (zdroj: ČT24)