Kalousek podnikatelům postiženým povodní: Daň z příjmu odpustím úplně či částečně

Praha – Firmy a jednotlivci, které zasáhly letošní ničivé povodně, budou platit jen část daně z příjmu nebo jim bude zcela odpuštěna. Oznámil to ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Na detailech ministerstvo financí pracuje, podrobnosti zveřejní v úterý na tiskové konferenci. Vláda už dříve uvedla, že chce pomoci podnikatelům. „Odpustím daň všem podnikatelům, ať již platí daň z příjmu právnických, či fyzických osob, odpustím ji částečně i úplně tam, kde byli postiženi povodněmi,“ prohlásil Kalousek v rozhovoru pro ČT24.

„Zákon mi umožňuje odpustit daň (za rok 2013) všem těm, kteří byli postiženi povodněmi, a já tu daň odpustím. Využiji pravomoci zákona. Musíme ale chvíli pracovat na určitých parametrech,“ konstatoval Kalousek s tím, že tu budou značné rozdíly případ od případu. „Je rozdíl, když některá provozovna byla zaplavena zcela, nebo byl zaplaven kousek skladu,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 Kalousek.

POZOR! Kalousek v rozhovoru pro ČT24 dementoval prohlášení mluvčího vlády Hrubeše týkající se podnikatelů:

„V rámci vládní pomoci podnikatelům, které zasáhla povodeň, se odkládá povinnost zaplatit do 15. června doplatky na daň z příjmu za rok 2012 a rovněž se pak od 30. června do odvolání ruší povinnost platit zálohy na rok 2013 bez nutnosti sankcí a penále,“ konstatoval mluvčí vlády Jan Hrubeš.

„Není v mé pravomoci, ani v pravomoci vlády provést to, co říká mluvčí vlády,“ varoval Kalousek.

Investice
Zdroj: ČT24/ISIFA

Obce mohou při řešení záplav vydat vyhlášku, kterou zcela nebo částečně osvobodí postižené od povinnosti platit daň z nemovitosti - a to až na pět let.

Vláda už na počátku povodně rozhodla o uvolnění 300 milionů korun pro starosty a samosprávy na první platby spojené s protipovodňovými opatřeními. Na opravy silnic a železnic je od středy vyčleněno celkem 3,3 miliardy korun. Nyní se začínají sčítat škody a kabinet je podle premiéra Petra Nečase (ODS) připraven vyčlenit i další peníze.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce zabránit krachu vyplavených drobných podnikatelů. Navrhuje proto speciální rychlou dotaci ve výši 20 až 300 tisíc korun. „Aby nebyli limitování tím, že mají poničené nářadí a výrobní prostředky,“ podotkl ministr Martin Kuba.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Nečas je připraven zařídit podnikatelům překlenovací úvěry s výhodným úročením

„Chceme příští týden přijmout opatření, které by umožnilo těm podnikatelům, kteří byli postižení povodněmi, dát překlenovací úvěry garantované státem a s výhodným úročením, aby mohli svou činnost obnovit,“ řekl Hospodářským novinám premiér Nečas.

Půjčky firmám nejspíš poskytne Českomoravská záruční a rozvojová banka, v níž si majoritu drží stát. Není to poprvé, co ji kvůli povodním Nečasova vláda využila – v roce 2010 u ní podnikatelé mohli snadněji získat záruku ke komerčním úvěrům. 

image_475064
Zdroj: ČT24