HLAVNÍ FAKTA: Hladiny klesají, na povodňových kontech je 15 milionů

Praha - Hladiny řek v Česku už většinou klesají a lidé už začínají uklízet a pomáhat. Na zvláštních povodňových kontech od včerejška přibylo minimálně 6 milionů korun - celkem tak na nich je kolem 15 milionů. Povodňová vlna pomalu odchází z republiky, stav extrémního nebezpečí už platí jen na Kamenici ve Hřensku. Povodně zasáhly kolem sedmi set českých obcí a přes 20 tisíc lidí muselo opustit své domovy. Bez elektřiny jsou nadále tisíce lidí, nejhorší je situace na severu. Ministr financí Miroslav Kalousek přišel s dalším vstřícným krokem směrem k podnikatelům, plánuje postiženým odpustit daň z příjmu. ČT24 situaci neustále sleduje, odkazy na všechny důležité informace najdete v tomto článku.

Na mnoha místech už ale lidé začínají s úklidem a sčítáním škod. Policejní prezident Martin Červíček dnes upřesnil, že kromě osmi úmrtí policie eviduje i čtyři pohřešované osoby. Policie navíc zaznamenala i případy rabování v zatopených oblastech. Většinu pachatelů už zadržela. Majetek evakuovaných lidí hlídají každý den dva tisíce policistů, kterým pomáhá vrtulník s termovizí. V postižených oblastech ale stále zasahuje přes dvacet tisíc profesionálních i dobrovolných hasičů.

Pomoc podnikatelům zasaženým povodněmi. Ministr financí Miroslav Kalousek dnes řekl, že podnikatelům a firmám, kterých se dotkly letošní záplavy, odpustí daň z příjmu. Na detailech a tom, kterých firem se to opravdu bude týkat, nyní pracuje jeho ministerstvo, které podrobnosti hodlá zveřejnit v úterý na tiskové konferenci. 

Předpověď počasí: V Česku očekáváme přeháňky, místy i bouřky, které v krátké době přinesou hodně vody, mohou částečně komplikovat situaci v zasažených oblastech, kde se bude vyskytovat trvalejší déšť: To znamená, že může přechodně stoupat hadina na menších a středních tocích. V dalších dnech až do neděle bude většinou oblačno, už na většině území přeháňky, místy bouřky. Do konce týdne oteplování postupně na 21 až 25 stupňů Celsia.

Vltavská kaskáda se připravuje na další možný příval srážek, dál reguluje odtok. Podle ministra zemědělství Petra Bendla už má dostatek volné kapacity pro případ dalších povodní.

Pomoc postiženým povodněmi: Na zvláštních povodňových kontech od včerejška přibylo minimálně 6 milionů korun - celkem tak na nich je kolem 15 milionů. Lidé můžou přispívat prostřednictvím dárcovských SMS nebo poslat příspěvek přímo na účet. Humanitární organizace přijímají i materiální pomoc a organizují dobrovolníky. Podrobné informace zde:

Škody po povodni půjdou do miliard korun, například Královéhradecký kraj předpokládá, že to bude jedna miliarda. Naopak Praha zatím přesný odhad nemá, nicméně zatopená spodní část pražské zoologické zahrady může být podle jejího ředitele poškozená stejně jako při ničivých povodních v roce 2002. Tehdy škody v zoo přesáhly 230 milionů korun. Pojišťovny nyní evidují téměř 10 tisíc nahlášených pojistných událostí. Podle předběžného odhadu ale naroste počet škod na 96 tisíc za celkem 7,5 miliardy korun.

Ministr vnitra Jan Kubice slíbil, že starostové obcí postižených povodněmi dostanou do pátečního večera krizový manuál, který jim poradí, kam se obracet s žádostí o pomoc. Šéf hasičů Drahoslav Ryba doplnil, že započaté likvidační práce zatím spočívají především v čerpání vody. O velkokapacitní čerpadla hasiči požádají Slovensko a Polsko, nakoupí také dalších tisíc vysoušečů.

Lidem zasaženým povodněmi se snaží pomoct i stát. Úřady práce doteď vyplatily 554 dávek v celkové výši 1, 76 miliónu korun. Nejčastěji na Mělnicku.

Co nelze přehlédnout:

  • Aktuální informace o stavech jednotlivých řek můžete sledovat zde.
  • Aktuální výstrahu ČHMÚ sledujte zde.
  • Aktuální informace o dopravních uzavírkách najdete na www.dopravniinfo.cz.
  • Informace o uzavírkách na železnici najdete zde.
  • Aktuální dopravní uzavírky najdete zde.
  • Kde hledat POMOC a jak PŘISPĚT.