Změna jízdního řádu: Konec rychlíků do Ostravy, nové zastávky soukromníků

Praha – Vlaky se začínají řídit pozměněnými jízdními řády. Změna grafikonu je letos velmi rozsáhlá, její tištěná verze má 120 stran, významnou její součástí je omezení rychlíkové dopravy, které ale začne platit až 1. července. Regionálních vlaků se mnoho omezení nedotkne, novinku přichystal například Plzeňský kraj na Domažlicku, kde jezdí některé spoje až do zastávky Domažlice-město. Soukromí dopravci rozšiřují počet zastavení, všechny regiojety budou ve směru do Prahy opět zastavovat v Zábřehu, Leo Express zanáší do jízdního řádu zastávku ve Studénce.

Přehled jednotlivých změn v jízdním řádu

Traťové jízdní řády

Termín změny železničního jízdního řádu sice Správa železniční dopravní cesty stanovila na 9. červen, ale pro dopravce jako by to nic neznamenalo – řada změn, které jízdní řád přináší, ve skutečnosti bude platit až od 1. července.

Nejrozsáhlejší změnou, která se v červenci dotkne celého Česka, je omezení rychlíkové dopravy. Rychlíky objednává u Českých drah ministerstvo dopravy, které se rozhodlo snížit jejich počet nebo zkrátit trasy, očekává, že ušetří. Největší redukce se týká vlaků na Vysočině, zhorší se ale také spojení z Plzně do Chebu, z Ústí nad Labem do Liberce a zanikne také poslední rychlík z Prahy do Ostravy (zůstanou pouze expresní vlaky).

Zcela přestane jezdit pět rychlíků – ranní z Havlíčkova Brodu do Brna, večerní v opačném směru, večerní pár vlaků Cheb–Plzeň a zpět a víkendový posilový rychlík Praha–Třinec a zpět. Dalších vlaků se týká významné omezení jízdy, pojedou například pouze v pátek a neděli, zatímco dosud jezdily denně. Nejvíce takových omezení je na rychlíkové lince Brno–Jihlava–České Budějovice.

Rychlíky rušené k 1. 7.:

  • R 671: Havlíčkův Brod (5:03) – Brno hl. n. (6:41)
  • R 690: Brno hl. n. (19:21) – Havlíčkův Brod (20:56)
  • R 767: Cheb (20:33) – Plzeň hl. n. (21:55)
  • R 1484: Třinec (15:44) – Praha hl. n. (20:27)
  • R 1485: Praha hl. n. (15:07) – Třinec (19:49)
  • částečně R 766: Praha hl. n. (20:15) – Plzeň hl. n. (22:07) – Cheb (23:28) – zrušen pouze úsek Plzeň–Cheb

Omezení jízdy rychlíků od 1. 7.:

  • R 691: Praha-Smíchov (18:42) – Havlíčkův Brod (21:02) – Brno hl. n. (22:29) – z H. Brodu do Brna pojede pouze v pátek (dosud i v neděli)
  • R 661: Plzeň hl. n. (14:03) – Jihlava (18:39) – Brno hl. n. (20:36) – z Jihlavy pojede pouze od čtvrtka do neděle (dosud denně)
  • R 750: Plzeň hl. n. (6:07) – Cheb (7:28) – nebude jezdit v neděli (dosud denně)
  • R 830: Bohumín (5:35) – Brno hl. n. (7:57) – nebude jezdit v neděli (dosud denně)
  • R 831: Brno hl. n. (6:02) – Bohumín (8:30) – nebude jezdit v neděli (dosud denně)
  • R 865: Praha hl. n. (5:47) – Pardubice hl. n. (7:00) – Brno hl. n. (9:02) – do Pardubic pojede pouze v pondělí (dosud denně kromě neděle)
  • R 876: Brno hl. n. (18:57) – Pardubice hl. n. (21:00) – Praha hl. n. (22:15) – z Pardubic pojede pouze o víkendu (dosud denně)
  • R 894: Kolín (21:14) – Ústí nad Labem západ (23:05) – pojede pouze ve čtvrtek, pátek a neděli (dosud denně kromě soboty)
  • R 895: Ústí nad Labem západ (18:47) – Kolín (20:40) – pojede pouze ve čtvrtek, pátek a neděli (dosud denně kromě soboty)
  • R 922: Jihlava (5:25) – Jindřichův Hradec (6:41) – Plzeň hl. n. (9:57) – do Jindřichova Hradce pojede pouze v pondělí (dosud denně)
  • R 924: Havlíčkův Brod (7:00) – Jihlava (7:24) – Plzeň hl. n. (11:57) – do Jihlavy pojede pouze v pondělí a sobotu (dosud denně)
  • R 925: Plzeň hl. n. (16:03) – Jidřichův Hradec (19:16) – Havlíčkův Brod (20:58)– z Jindřichova Hradce pojede pouze v pátek a neděli (dosud denně)
  • R 926: Brno hl. n. (17:20) – Jihlava (19:34) – České Budějovice (22:01) – z Jihlavy pojede pouze v pátek a neděli (dosud denně)
  • R 927: České Budějovice (4:10) – Jihlava (6:33) – Brno hl. n. (8:36) – do Jihlavy pojede pouze v pondělí (dosud v pracovní dny)
  • R 928: Brno hl. n. (19:20) – Jihlava (21:19) – pojede pouze ve čtvrtek, pátek a neděli (dosud denně kromě soboty)
  • R 1167: Ústí nad Labem hl. n. (19:28) – Liberec (21:37) – od podzimu pojede pouze ve čtvrtek, pátek a neděli (dosud denně, v létě také)
  • R 1168: Liberec (18:28) – Ústí nad Labem hl. n. (20:32) – od podzimu pojede pouze ve čtvrtek, pátek a neděli (dosud denně, v létě také)

V osobních vlacích nejvíce škrtá Moravskoslezský kraj

Změny v regionální dopravě jsou pouze dílčí. Kraje se o omezení rychlíků dozvěděly na poslední chvíli, nestihly proto objednat odpovídající omezení u navazujících osobních vlaků.

Moravskoslezský kraj přesto v malém rozsahu připravil podobné škrty jako ministerstvo v měřítku celostátní. Rozhodl se zrušit ranní vlak z Rýmařova do Valšova a večerní vlak v opačném směru, další dva ranní vlaky z Rýmařova pojedou pouze v pracovní dny resp. pracovní dny a sobotu (dosud jezdily denně). Stejně tak se změnou jízdního řádu zaniká ranní vlak Valšov–Bruntál. Kraj také nebude o prázdninách objednávat ranní a pozdní večerní vlaky mezi Bohumínem a Petrovicemi u Karviné, další nepojedou o víkendu. V pracovní dny nepojede večerní spěšný vlak z Ostravy do Opavy. Změny se podle mluvčí ČD Radky Pistoriusové „dotknou vlaků přepravujících jen velmi malý počet cestujících“.

Nádraží v Horní Plané patří mezi hrstku míst, která již mají rekonstrukci za sebou
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Také Liberecký kraj ruší jeden vlak – noční víkendový spoj z Liberce do Tanvaldu, ale naopak objednal navíc vlak z Turnova do Rovenska pod Troskami, který poveze přímý vůz z Prahy.

Jihomoravský kraj objednal nové vlaky, které zlepší dopravní obslužnost o víkendech. Více vlaků dnes začíná jezdit mezi Moravskými Bránicemi a Ivančicemi, Bzencem a Moravským Pískem, přes hranice z Veselí nad Moravou do Vrbovců, vlak navíc pojede také v sobotu ráno ze Znojma do Břeclavi a z Tišnova do Brna.

Změnu připravil také Plzeňský kraj, který „od vyhlášení“ prodlouží část spojů Plzeň–Domažlice až na zastávku Domažlice-město. Skutečně sem vlaky začnou podle mluvčí Pistoriusové zajíždět, až skončí úpravy na městské zastávce.

Pardubický kraj potom pokračuje v oživování nedávno opuštěných lokálek, na čtyři letní měsíce (do konce září) objednal dva páry vlaků do Prachovic. Zvyšuje také počet zastávek vlaků, které jezdí po hlavní trati mezi Přeloučí, Pardubicemi a Ústím nad Orlicí (více vlaků staví ve Svítkově, Bezpráví a Dobříkově) či mezi Týništěm nad Orlicí a Letohradem (v Sopotnici). Kraj také zlepšuje obsluhu zastávky Svitavy-Lány.

Pardubický a Královéhradecký kraj připravily také změny v autobusové dopravě. Týkají se tentokrát především Náchodska. Přehled změn je na webu organizátora regionální dopravy společnosti OREDO.

Větší změny v regionální železniční dopravě připravují kraje na konec roku, kdy začne platit nový jízdní řád. Například krajský úřad v Plzni plánuje škrty a také zásadní změnu konceptu dopravy mezi Plzní a Domažlicemi. Hejtmani se také přou s vládou o stamiliony, které jim slibuje memorandum uzavřené s Fischerovým kabinetem. V případě, že by současná vláda prosadila snížení příspěvku, hrozí kraje snížením počtu osobních vlaků nejméně o desetinu.

Žlutě do Zábřehu, černo-zlatě do Studénky

Soukromí dopravci se rozhodli zaměřit na zákazníky z nových měst. K předepsanému termínu ovšem svůj jízdní řád skutečně mění pouze Regiojet, který nově zastavuje se všemi vlaky ve směru do Prahy v Zábřehu, v opačném směru zde staví tři poslední večerní spoje.

Změna jízdního řádu dodatečně připomíná prodloužení části vlaků Leo Express z Bohumína do Karviné, a také zavádí jejich zastavování ve Studénce. Ve směru z Prahy zastaví na studéneckém nádraží všechny černé vlaky, v opačném směru většina, vynechají ji však první dva ranní spoje, jeden odpolední a nedělní posilový vlak.

Vydáno pod