Konec týdne přinese srážky, přehrady nad Prahou upouštějí

Praha - Povodí Vltavy snižuje odtok Vltavské kaskády, která nyní opět disponuje dostatečným prostorem pro případ dalších povodní. Menší a střední toky by se totiž mohly přechodně rozvodnit už o víkendu, na který podle předpovědi počasí připadá další déšť – v neděli a v pondělí by pak mělo pršet prakticky na celém území České republiky. V pohotovosti tak zůstávají i všechny povodňové komise.

„Od dnešního do zítřejšího (pátečního) večera spadne do deseti milimetrů srážek, maximálně deset až 15 milimetrů v Jizerských horách a Krkonoších,“ uvedl meteorolog ČHMÚ; v bouřkách by mohlo napadnout 30 mm srážek, podle meteoroložky ČT Aleny Zárybnické by se ale taková srážková činnost mohla projevit jen v krátkodobém zvýšení hladin menších toků a neměla by se promítnout do stavu na dolních tocích řek.

V sobotu meteorologové z ČHMÚ očekávají přeháňky a bouřky na polovině území republiky, v neděli a v pondělí v celém Česku. Podle Zárybnické by v tomto případě mohlo napadnout až 30 mm srážek, v bouřkách i pětačtyřicet, předpověď se bude ještě zpřesňovat. V polovině týdne mají srážky ustávat.

„Velmi pozorně sledujeme předpověď počasí, retenční schopnost krajiny je prakticky nulová,“ uvedl v této souvislosti také premiér Petr Nečas. „Srážky, které by případně v Čechách byly, okamžitě stečou do vodních toků. Velice pozorně pracuje ČHMÚ, nadále funguje činnost všech povodňových komisí.“

Nasycení půdy vodou (6. červen)
Zdroj: ČT24

Rovněž Ústřední povodňová komise doporučila komisím v krajích, aby do odvolání zachovaly stávající protipovodňová opatření. Případné odvolání může přijít v sobotu, kdy bude o této věci centrála znovu jednat.

Orlík bude upouštět do soboty

S ohledem na předpověď počasí také Vltavská kaskáda již nyní snížila své stavy a na všech přehradách s výjimkou Lipna (zde voda dosahuje kótu přelivu) obnovila retenční schopnost. „Kaskáda dál reguluje odtok, aby byla v rámci možností připravena na případné srážky a zároveň aby bylo umožněno postupné snižování toků v zatopených územích,“ dodal předseda Ústřední povodňové komise a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Na Orlíku byla v poledne hladina vody asi tři metry pod maximální hranicí. Podle zástupce Povodí Vltavy Jiřího Pechara tak přehrada již získala prázdný retenční prostor, navíc bude dál odpouštět, zřejmě až do soboty. „To by mělo dosáhnout kóty, která je ve vztahu k současným předpovědím vyhodnocena jako optimální,“ doplnil Pechar.

V současné chvíli je odtok z vodního díla Orlík bezmála 1 300 kubíků za vteřinu. Pokud nebudou v následujících dnech vydatnější deště, mohl by se Orlík vrátit na původní hladinu zhruba během příštího týdne. Slapy krátce před osmou večerní odpouštěly tempem 1 350, Štěchovice 1 260 a Vrané 1 680 kubíků za sekundu.

Některé obce, které zasáhla velká voda, si stěžovaly, že kaskáda vypouštěla víc vody, než se předpokládalo. Rovněž se ozývaly kritické hlasy, že vypouštění mělo začít mnohem dříve. Ministr zemědělství Petr Bendl ale postup na kaskádě označil za správný. Protiargumenty vůči výtkám je podle svých slov připraven doložit „černé na bílém“.

Podle ministra využila kaskáda maximální možnost své retence při velkém množství vody, které přišlo během krátké doby. Nejhorší je prý situace, kdy je vody tolik, že již není možné řídit odtok z vodních děl. K takové situaci došlo prý v roce 2002, letos ale ne. Správců povodí i meteorologů se dříve zastal i premiér Petr Nečas (ODS); Vltavská kaskáda nebyla primárně koncipována jako nástroj ochrany před povodní, zadrží jen dvacetiletou vodu.

Bendl: Při výstavbě protipovodňových hrází by se měly vyvlastňovat pozemky

Bendl dnes reagoval i na problémy s výstavbou protipovodňových hrází. Některé obce se nemohly s vlastníky pozemků dohodnout na jejich odkupu a stavba hrází se tak zbytečně prodlužovala. Podle Bendla by proto stát měl mít právo takové pozemky vyvlastnit. Protipovodňové bariéry jsou totiž podle ministra stejně prospěšné stavby jako silnice, vodovody, železnice a kanalizace.

Petr Bendl: "Ke stavbě protipovodňových hrází máme přistupovat stejně jako ke každé jiné veřejně prospěšné stavbě, jako k silnicím, železnicím, vodovodům, kanalizacím a tam, kde neexistuje možná dohoda s vlastníky, nezbude, než přistoupit k extrémnímu opatření, a to začít s výkupy a vyvlastňováním."

Ministr zatím nemá připravený žádný návrh pro vládu. Se starosty teprve o problému diskutuje a sbírá jejich zkušenosti. „Na základě zkušeností starostů, kde se nebyli schopni dohodnout, se z toho pokusíme vyvodit nějaké legislativní opatření,“ dodal.

Předpověď počasí a reportáž o Vltavské kaskádě (zdroj: ČT24)