Na povodňové škody i peníze z Budvaru a Lesů ČR, žádají města a obce

Praha – Svaz měst a obcí požaduje, aby peníze z účtů velkých státních podniků byly použity na sanaci škod po povodni a další prevenci proti velké vodě. Řekl to předseda organizace Dan Jiránek (ODS) po setkání předsednictva s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu přislíbila spolupráci se svazem. Zeman také zmínil, že se osobně hodlá přesvědčit o nasazení Hradní stráže na odstraňování povodňových škod v pražských Lahovičkách.

Jiránek po setkání se Zemanem uvedl, že ho mimo jiné vedení svazu seznámilo s přesvědčením, že „prostředky, které jsou na účtech státních podniků, jako jsou Lesy ČR nebo Budvar a podobně, by bylo velmi rozumné použít, pokud možno urychleně, na odstranění škod po povodních.“ Podle Jiránka by ale měly být peníze využity i na budování preventivních opatření proti povodním. „To znamená budování poldrů, nádrží, protipovodňových zábran, na pozemkové úpravy tak, aby se zlepšila podstatným způsobem zemědělská praxe, kdy zvláště velké lány urychlují povodně,“ řekl kladenský primátor. Svaz uvolní milion korun na nákup vysoušečů pro místa zasažená povodní.

Pro Zemana svaz představuje přirozeného partnera, zejména v diskusi o některých zákonech týkajících se měst a obcí, hodlá s organizací spolupracovat. Hovořili třeba o čerpání financí z evropských fondů a jejich přerozdělování. „Těchto fondů dokáží využívat daleko efektivněji, než je tomu v případě centrálních orgánů,“ zmínil Zeman. Původně se měl prezident zúčastnit sněmu, který se měl konat v Českých Budějovicích. Předsednictvo svazu ale setkání v jižních Čechách kvůli povodním zrušilo.

  • Žádosti krajů o finanční podporu směřované na ministerstvo financí nemusí doprovázet žádné doklady o vynaložených prostředcích. Kraje je mohou dodat až zpětně, informoval na dnešní tiskové konferenci ministr financí Miroslav Kalousek.
  • Úřad tak chce urychlit zaslání pomoci jednotlivým obcím.
  • Vláda uvolnila již dříve na odstraňování povodňových škod 300 milionů korun. Žádosti mohou podávat města a obce prostřednictvím krajů.

Kraje nepostižené povodněmi by měly dát devět milionů korun krajům postiženým. Na tiskové konferenci po jednání předsednictva ČSSD to řekl místopředseda strany a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). Sociální demokraté také oznámili, že pro oběti záplav uvolnili 300 tisíc korun.

Zeman vyjel do Lahovic „zkontrolovat“ Hradní stráž

Prezident Miloš Zeman si dnes také prohlédl pražské Lahovice, v místě při odstraňování následků velké vody pomáhá také čtyřiašedesát vojáků Hradní stráž. O jejich vyslání na pomoc postiženým rozhodl prezident už počátkem týdne, ve středu jeho krok kontrasignoval premiér Petr Nečas (ODS). Tomu dnes Zeman poslal právní stanovisko, podle kterého byl podobný krok zbytečný a jen nasazení členů Hradní stráže zdržel. „Lituji toho, že kvůli tomu došlo k několikadennímu zpoždění v nasazení celkem 180 mužů Hradní stráže,“ dodal Zeman. „Starosti pana prezidenta bych v tuto chvíli opravdu chtěl mít,“ reagoval na informaci o odeslání dopisu ministerský předseda Nečas.

Lahovice, Lahovičky a Závist na jižním okraji Prahy byly nynější povodní zcela zatopeny. Obyvatelé byli evakuováni už v noci na pondělí. Zeman byl na místě přibližně půl hodiny, prohlédl si zatopený dům a hovořil s místními včetně zbraslavského starosty, pod jehož městskou část Lahovice spadají. „Můj názor je, že politici by měli sice do zaplavených oblastí cestovat, ale ne v okamžiku té největší katastrofy. Z toho prostého důvodu, že se tam jenom záchranářům pletou pod nohy,“ uvedl dnes Zeman.

Miloš Zeman: "Je to katastrofa. Samozřejmě, že místo řečí o soucitu je potřeba konkrétně pomáhat."