Schwarzenberg k výrokům o Ázerbájdžánu: „Žádné velké tragédie se nekonají“

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) si nemyslí, že by se kvůli jeho výrokům ohledně režimu v Ázerbájdžánu zhoršily vztahy s touto zemí. „Setkal jsem se s ázerbájdžánským ministrem zahraničí a celé mu to vysvětlil, žádné velké tragédie se nekonají,“ uvedl po udílení cen Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí.

Šéf české diplomacie označil v březnu autoritářský režim prezidenta Ilhama Alijeva za „solidní rodinnou diktaturu“. Prezident Miloš Zeman, který ve čtvrtek na Hradě přijal velvyslance Ázerbájdžánu, jeho slova odsoudil. „Neuvážené výroky“ podle hlavy státu brání českým firmám v uzavírání kontraktů a vedou k pozastavení či odložení kontraktů dosavadních.

Schwarzenberg má se Zemanem už několikátý spor. Za kritikou hlavy státu podle něj stojí „jisté protivenství ze strany prezidenta republiky vůči ministerstvu zahraničí“. „Aniž by se mě zeptal, jak to bylo a co se stalo, tak už mě sepsul,“ komentoval ministr spor kolem výroků o Ázerbájdžánu.

Schwarzenberg kritizoval ázerbájdžánský režim na filmovém festivalu Jeden svět v Praze. V rámci přehlídky byl cenou za lidská práva Homo Homini vyznamenán ázerbájdžánský právník Intigam Alijev. Schwarzenberg se tehdy „opřel“ také do západního světa, který podle něj diktátorský režim v této zemi toleruje.

Ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí výroky šéfa české diplomacie označilo za neobjektivní a neseriózní. Mluvčí ministerstva Elman Abdullajev 6. března prohlásil, že podobné výroky mohou poškodit vztahy obou zemí v politické, hospodářské i humanitární oblasti.

Eu kritizuje porušování práv v Ázerbájdžánu (zdroj: ČT24)