„Nemíním se vymlouvat na virózy,“ přiznal Kalousek podnapilý stav

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se na brífinku k povodním omluvil za to, že včera vystoupil v médiích v podnapilém stavu. Zejména v rozhovoru pro TN.cz mluvil ministr nesrozumitelně a měl problém dokončovat věty. Ministr si prý dal „dvě skleničky“. „Stát se to nemá, mrzí mě to. Stalo se to, nemíním se vymlouvat na francovky či virózy,“ řekl na tiskové konferenci Kalousek. Ministr také novinářům sdělil, že dům, kde má trvalé bydliště, byl už potřetí za jedenáct let zaplaven.

„K včerejšímu telefonátu jsem se vyjádřil, je to něco, za co se stydím. Ty stresové dny jsou výjimečné. Já jsem tři noci nespal. Neřešíme jenom tyto otázky (spojené s povodněmi), mám i svůj vlastní problém s povodní a včera po skončení pracovní doby jsem si dal dvě skleničky a v souvislosti s tou únavou mě to totálně odbouralo,“ prohlásil ministr financí s tím, že to říká jako polehčující okolnost

Předseda vlády Petr Nečas (ODS) chování svého koaličního partnera moc komentovat nechtěl. „Mohu pouze říci, že jsme všichni pod velkým tlakem, že jsme všichni vystaveni stresu, že je to skutečně teď velmi namáhavé a nemá význam se v těchto věcech příliš nějakým způsobem nimrat a používat je k nějakým osobním útokům. Já bych to považoval ze své strany za nedůstojné,“ řekl novinářům po jednání Ústředního krizového štábu. 

Miroslav Kalousek se omlouvá za svůj podnapilý stav (zdroj: ČT24)

Pro média se vyjádřil šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, který se snažil Kalouskovo chování alespoň částečně omluvit. „Tak jsem s ním mluvil a on mi to řekl na rovinu. Nesmíte zapomenout, že on je z Bechyně a jeho barák byl naprosto vyplaven. Dvě noci tam vyklízel barák, protože tam byla spoušť, dvě noci tam pracoval a po pravdě řečeno byl z toho zdrchanej,“ konstatoval ministr zahraničí. 

Kalouskovo čtvrteční vystupování je předmětem mediálního zájmu i proto, že to byl právě ministr financí, který komentoval nejistý krok prezidenta Miloše Zemana při vystavení korunovačních klenotů. „Já jsem to sice neviděl, ale v pátek jsem slyšel, že chybělo málo a ke korunovačním klenotům, koruně, žezlu a jablku, přibyla ještě šavle,“ řekl tehdy. Podle prezidentské kanceláře byl Zeman nachlazen.