Česko zasáhnou silné bouřky, hrozí další povodně

Praha - Víkend přinese silné bouřky a vydatný déšť. Podle meteorologů mohou srážkové úhrny dosáhnout až 40 milimetrů. Bouřky zasáhnou už dnes většinu Čech a v neděli zbytek země. V jižních, středních a severních Čechách tak trvá extrémní nebezpečí povodní a nižší stupně nebezpečí vyhlásili meteorologové i pro další kraje. Rozsáhlé plošné zvýšení hladin řek jako při povodních v minulých dnech je ale podle meteorologů málo pravděpodobné.

Výstraha před vydatným deštěm:

  • platí pro Plzeňský a Jihočeský kraj od neděle 9. 6. 12:00 až do pondělí 10. 6. 12:00

Výstraha před silnými bouřkami:

  • platí pro celou ČR od soboty 8. 6. 13:00 až do pondělí 10. 6. 12:00

„Dnes odpoledne a večer očekáváme zejména v Čechách, především na severu, místy přeháňky a bouřky. Intenzivnější bouřky v celé ČR očekáváme v neděli odpoledne, večer a v noci na pondělí,“ uvedli meteorologové. K bouřkám se přidají silné nárazy větru, což může mít za následek pády stromů. 

Premiér Petr Nečas:

"Potvrdily se nepříznivé prognózy z hlediska vývoje počasí v následujících hodinách a dnech – vysoké riziko významné srážkové činnosti počínaje nedělí 9. června až do 11. června se všemi důsledky: vysokým rizikem povodní, silným větrem či sesuvy půdy. Voda může stoupat velmi rychle, především v místě, kde povodně již proběhly. Je nezbytné být opatrný."

Zejména v oblastech, které již zasáhly povodně, proto hrozí další zvedání hladin toků. "Případné vzestupy budou velmi rychlé. Budou se týkat zejména menších toků v povodí Berounky, Otavy a horní Vltavy. S velkou pravděpodobností budou do pondělního rána na těchto tocích opět překročeny druhé stupně povodňové aktivity," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vzestupy čekají i na horách na severu Čech a Moravy, v povodí Lužické Nisy, Bělé a Opavy. Na středních a větších tocích mají pokračovat poklesy hladin, které se pouze při vydatnějších srážkách zpomalí.

Výstraha před povodněmi:

  • extrémní stupeň nebezpečí platí až do odvolání v Jihočeském, Středočeském a Ústeckém kraji. 
  • nižší stupeň, povodňová pohotovost, platí pro Prahu a od nedělních 15:00 pro Plzeňský kraj
  • nejnižší stupeň, povodňová bdělost, je vyhlášena od nedělních 20:00 na Moravě pro Bruntálsko, Šumpersko a Jesenicko a na severu Čech pro Liberecko a Jablonecko

Vltavská kaskáda je na další vodu připravena

Soustava devíti přehrad na nejdelší české řece je na další vodu připravena. Orlík disponuje retenčním čili zadržovacím prostorem o objemu 142 milionů kubíků a ten je nyní prázdný. Podobně je na tom Lipno, která má nyní připraven prostor o objemu 30 milionů kubíků a k dosažení celé zadržovací rezervy nádrži chybí jen tři miliony kubíků. „Předpokládáme, že plné kapacity retenčního prostoru dosáhneme dnes v noci,“ uvedla mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková. Navíc je k dispozici i prostor v nádrži Slapy. Ta sice nemá speciální zadržovací prostor, ale z celkového objemu Slap se podařilo uvolnit pro zadržení srážek 18,5 milionu kubíků prostoru.

Vydáno pod