Někdejší právník Hradu Hasenkopf míří do Láskovy advokátní kanceláře

Praha - Bývalý právník Pražského hradu Pavel Hasenkopf, spojovaný s autorstvím novoroční amnestie, nastoupí do kanceláře známého advokáta Václava Lásky. Informuje o tom server Týden.cz. Hasenkopf na Hradě působil do dubna, propuštěn byl poté, co ho kancléř Vratislav Mynář označil za autora plošné milosti, kterou na začátku roku udělil tehdejší prezident Václav Klaus.

Láska, jenž řadu let působil v Transparency International a angažoval se třeba v kauze sporných zakázek pražského DPP, serveru potvrdil, že Hasenkopf u něj nastupuje jako koncipient. „Vůbec to ale nesouvisí se sporem o amnestii. Je odborníkem v oblastech práva, který v mé kanceláři chyběl. Dosud jsme totiž neřešili mezinárodní právo,“ uvedl.

Svůj vklad pro budoucí spolupráci spatřuje Hasenkopf ve své zkušenosti z Hradu, ministerstva zahraničí nebo Poslanecké sněmovny. „Umím psát zákony a třeba i mezinárodní smlouvy, mám v malíčku legislativní pravidla, proto jeho kancelář bude nyní například schopna i psát návrhy právních předpisů,“ ilustroval na příkladech Hasenkopf.

Kancléř prezidenta Miloše Zemana označil Hasenkopfa a také bývalého hradního vicekancléře Petra Hájka a exšéfa politického odboru Hradu Ladislava Jakla za autory kontroverzní amnestie, kterou v lednu vyhlásil exprezident Václav Klaus. Všichni tři to ale popřeli. Hasenkopf se chce s Mynářem soudit kvůli propuštění z prezidentské kanceláře i označení za spoluautora amnestie.