Zatopený dům? Co nejde umýt, vyhoďte

Praha - Dát do pořádku dům po velké vodě není jednoduché. Experti doporučují následující zásady: co nejde umýt - vyhodit, zbytek vysušit a vydezinfikovat. Objekt by měl vidět i statik. Podrobný návod na sanaci po povodních, který vydalo ministerstvo zdravotnictví, je ke stažení zde.

Odčerpání vody

Podle expertů je v některých případech dobré do sklepů vlévat čistou vodu, která se smíchá s nánosy bahna, a to celé znovu odčerpat. Odstraňte všechny nečistoty, nánosy bahna, zeminy, zničené předměty a zařízení. V okolí objektů zajistěte trvalé a důsledné odvodňování (vyčištění kalů, odpadů, dešťovodů). Nezapomeňte ani na kontrolu komínů.

Likvidace kontaminovaných věcí

Z místnosti vyneste veškerý poškozený nábytek, koberce a další předměty. Postupujte od horních pater směrem dolů. Vždy při práci používejte osobní ochranné pomůcky včetně gumových rukavic a nepromokavých bot. Zabezpečte odvoz poškozených výrobků a jejich likvidaci.

U elektrických zařízení, kde by neodborný zásah mohl ohrozit uživatele či obsluhu, je nutné, aby opravu provedla servisní služba nebo výrobce. Čistit a dezinfikovat je nutné všechny části výrobku včetně skrytých prostor a otvorů z vnější i vnitřní strany. Pokud tato zařízení či výrobky přicházejí do přímého styku s potravinami a po provedené sanitaci vykazují viditelné změny (popraskání, poškrábání, odloupání povrchových vrstev, zrezivění apod.) nebo zapáchají, nelze je pro styk s potravinami použít. Totéž platí i pro keramické výrobky, plastové tenkostěnné obaly a plastové kanystry.

Výrobky, které jsou nasákavé, se očistí nejlépe tlakovou vodou, omyjí se roztoky detergentů, a dezinfikují (např. Savem), opláchnou pitnou vodou a osuší. Lze použít i fyzikální postup dezinfekce (var po dobu 10 minut, horký suchý vzduch v troubě při teplotě 160 ºC po dobu 60 minut a podobně).

Vysoušení a elektroinstalace

Vysoušejte zdivo pomocí přístrojů, ale vždy za přístupu čerstvého vzduchu. „Ve většině případů má smysl odstranit omítku, protože ta brání vysoušení toho zdiva,“ radí stavební technik Radim Mařík z Asociace inspektorů nemovitostí.

Lidé, kteří používají elektrická čerpadla a vysoušeče, musí zkontrolovat stav elektroinstalace, případně si zajistit externí zdroj. Čerpadla mohou pracovat i na benzinový pohon. V takovém případě je ale nutné prostor intenzivně větrat.

Odstranění plísní

Plíseň nikdy neodstraňujte za sucha před aplikací přípravku, aby nedošlo k rozptýlení zdraví škodlivých výtrusů. Při veškerých pracích po záplavách je nutné mít hygienické pomůcky, například gumové rukavice a holínky.

Sanace studní

Povodně zasáhly v zatopených vesnicích i stovky studní. Ministerstvo zdravotnictví varovalo, aby lidé z kontaminovaných studní vodu nepili a nevařili z ní. Studně musí nejdřív vyčistit. Odborníci pak odeberou vzorky vody pro kontrolu nezávadnosti. Do té doby by lidé měli pít vodu balenou.

Provádějte očistu a dezinfekci studní za přítomnosti nejméně 3 osob, pro případ poskytnutí první pomoci osobě, která sestupuje do studny. Mechanicky očistěte vnější stěny studny a čerpací zařízení od nánosů bahna a nečistot. Otevřete studnu a úplně vyčerpejte vodu.

Zjistěte, zda se ve studni nevyskytují jedovaté plyny a zda je u dna dostatek kyslíku – nejjednodušší způsob kontroly je spuštění zapálené svíčky na dno studny. V případě bezkyslíkatého prostředí svíčka zhasne, v případě výskytu metanu dojde ke vzplanutí.

Následně omyjte vnitřní stěny studny roztokem chlornanu sodného (např. zředěným Savem). Opláchněte stěny studny čistou vodou a vodu znovu vyčerpejte. Odstraňte stávající pokryv dna (štěrk, hrubozrnný písek) a vyměňte za nový, případně za starý, důkladně propraný. Nechte studnu naplnit vodou a v případě, že je voda dále kalná, pokračujte v čerpání až do vymizení zákalu.

Nakonec proveďte konečnou dezinfekci vody. K tomu je vždy potřeba znát aspoň přibližně objem vody ve studni. Přípravek nalijte opatrně do studny a krátkým zapnutím čerpadla či jiným způsobem promíchejte. Nechte působit alespoň 8 hodin, je vhodné po 2 až 3 hodinách nasát dezinfikovanou vodu také do potrubí, kterým se voda ze studny čerpá do domu nebo na zahradu.

Vydáno pod