Rozvodněný potok vytopil na Kladensku několik domů

Kladno - Prudká bouřka zvedla v noci hladinu Zákolanského potoka na Kladensku o víc než půl metru. Blesková povodeň se přehnala několika obcemi, v Bělokách vytopila část domů a způsobila i další škody. Ohroženi byli také obyvatelé vesnic Malé a Velké Číčovice a Okoř, kteří bydlí v blízkosti potoka; z Bělok a Dolan muselo být pět lidí evakuováno. Meteorologové varují před silnými bouřkami, krizový štáb kvůli tomu upouští přehrady a zakázal odstranění protipovodňových bariér.

Byla to zhruba stoletá voda. Zatopeno bylo asi sedm domů. Oproti normálu měla voda asi půl metru navrch, řekl místostarosta Běloků Jaroslav Poláček.

„Byla to velká bouřka, i když krátká, asi půlhodinová, ale velice intenzivní. Rozvodnil se Zákolanský potok a pak běžela zátopová vlna. Všechny síly byly směřovány k potoku, varovali jsme lidi v domech i kolem chat, hlídali mosty, stěhovali auta,“ popsala noční zásah mluvčí hasičů Lenka Kostková. Hasiči obcházeli domy a upozorňovali lidi na to, že potok stoupá, aby nespali a počkali na povodňovou vlnu. Podle prvotních informací hasičů nebyl nikdo evakuován, později ale mluvčí upřesnila, že pět lidí muselo své domovy opustit. V Dolanech byl proud tak silný, že odnášel automobily.

Bouřky zastavily na dvě hodiny i provoz pražského metra. Podle mluvčí dopravního podniku Anety Řehkové se do stanice Stodůlky na lince B dostala voda, a tak došlo k výpadku napájení. Metro tak v úseku Nové Butovice - Zličín nejezdilo.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu trvá v jižních, středních a severních Čechách extrémní nebezpečí povodní. Meteorologové uvádějí, že v celé České republice hrozí silné bouřky. Vydatně pršet má na jihu a západě Čech.

Výstraha ČHMÚ před silnými bouřkami:

  • platí pro celou ČR od soboty 8. 6. 13:00 až do odvolání
  • bouřky může doprovázet krupobití, nárazy větru a přívalové srážky