Sever Čech pomalu ožívá, tisíce lidí jsou však stále bez energií

Ústí nad Labem - Úklidové práce po povodních jsou v plném proudu a veřejná infrastruktura na severu Čech se pomalu vrací do své původní podoby. Například přes most Edvarda Beneše v Ústí nad Labem už od rána znovu jezdí autobusy MHD, a spojují tak čtvrť Střekov s centrem. Od včerejška na něj mohou i pěší, pro ostatní dopravu je ale stále uzavřen. V Děčíně už je zprůjezdněné Pětimostí, přes Tyršův most ale mohou zatím jen záchranáři. Na tamní Labské nábřeží smějí i majitelé nemovitostí. V Ústeckém kraji ale pořád zůstávají bez elektřiny nebo plynu tisíce lidí. Zejména na Ústecku a Děčínsku musí energetici počkat, až voda definitivně opadne.

Otevření mostu Edvarda Beneše pro MHD umožnila provedená mimořádná mostní prohlídka. Jezdit tudy smějí také vozy Integrovaného záchranného systému. Pro ostatní dopravu ale zůstává i nadále uzavřen, a to do doby odčerpání vody ze zatopeného průjezdního profilu pod železničním podjezdem.

Autobusy na Střekov jezdí podle nedělního jízdního řádu. Linky 17 a 27 však dosud kvůli vodě nezajíždějí do okrajových střekovských částí. „Čekáme, až opadne voda, abychom mohli trasu protáhnout až do Brné a Církvic,“ řekl František Chlada z Dopravního podniku města Ústí nad Labem. Provizorní vlaková doprava mezi Střekovem a centrem města zůstává v provozu i během dneška.

Děčínské Pětimostí průjezdné, Tyršův most jen pro záchranáře

Kromě děčínského Pětimostí je pro osobní dopravu zprůjezdněná také silnice u kruhového objezdu u čerpací stanice OMV. Čistit se dnes má silnice spojující Děčín a Hřensko. Tyršův most, který navazuje na Labské nábřeží, však zatím zůstává uzavřen. „Labské nábřeží jsme zatím nechali záchranným složkám,“ uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá, podle níž mohou na Labské nábřeží i ti, kteří potřebují uklízet ve svých zatopených domech.

V Záhořanech vyrostlo stanové městečko pro dobrovolníky

V Záhořanech u Křešic na Litoměřicku vyrostlo stanové městečko, které má sloužit jako provizorní ubytování dobrovolníkům pomáhajícím s odstraňováním povodňových škod. Městečko pro 140 osob tu v sobotu postavila armáda. V současné době tam bydlí už asi 50 dobrovolníků. Křešice jsou totiž stále zhruba ze 70 procent pod vodou.

Městečko tvoří asi deset stanů, jeho součástí jsou i sprchy a toalety nebo polní kuchyně či jídelna. Vybavení sem v sobotu přivezlo 24 vojáků z ženijního praporu z Olomouce. Hlavní nápor dobrovolníků nicméně obec čeká až poté, co opadne většina vody. Ta dosud zaplavuje větší část Křešic. Lidé se ale mohou pomalu vracet do svých příbytků.

Úklidové práce po povodních jsou v plném proudu (zdroj: ČT24)

Bez energií je pořád asi 6 500 domácností

Bez elektrické energie je v Ústeckém kraji téměř 5 000 odběratelů. Dodávky elektřiny se zatím podařilo obnovit zhruba na třetině postižených míst. Od soboty mají elektřinu třeba Nové Kopisty nebo Počaply na Litoměřicku, obnovena je dodávka proudu také na nábřeží v Děčíně, v Dolním Žlebu nebo Loubí. Na Ústecku se podařilo připojit část Střekova, kde už voda opadla, nebo hotel Bohemia na protějším břehu Labe.

Připojování plynu jde podle informací z RWE ještě pomaleji. „Bez plynu zůstává v Ústeckém kraji stále na 1 500 odběratelů hlavně na Litoměřicku, Ústecku a Děčínsku,“ řekl severočeský mluvčí RWE Pavel Zajíc. Obnovit se zatím podařilo dodávky na zhruba pětině odpojených míst. „Voda opadá velmi pomalu a my musíme s připojením počkat, až voda opadne a na místě je sucho,“ vysvětlil mluvčí.

Obnovení dodávek energií si v zatopených objektech vyžaduje důkladnou revizi celé elektroinstalace či plynové přípojky, regulátoru, plynoměru nebo domovního uzávěru. Před obnovením dodávek elektřiny by si lidé měli odpojit a zkontrolovat všechny elektrické spotřebiče.