Případ Čecha ztroskotaného u Tchaj-wanu šetří česká policie

Praha - Neuvěřitelný příběh Čecha, který ztroskotal na voru u břehů Tchaj-wanu, dostává konkrétní obrysy. Martin Psota v tuzemsku provozoval internetový obchod s elektronikou. Někteří zákazníci ho ale obviňují z nekalých praktik. Podle informací České televize se o případ zajímá policie.

Vratký vor ho měl odnést z Tchaj-wanu do Japonska. Odvážný plán ale vzal za své a osud českého trosečníka se komplikuje. Jeho stopy míří z daleké Asie do slezského Havířova. Podle živnostenského rejstříku zde muž bydlel a podnikal. Firma Martina Psoty už v havířovské vilce nefunguje, majitelka ji pronajala na bydlení.

Obchod stále připomínají cedule na plotě. Webové stránky ani telefony ale už měsíce nefungují. Místo toho se na diskusních fórech množí nespokojení zákazníci. Někteří se chodí ptát přímo na místo, kde zbyly už jen reklamy. A neptají se jen zákazníci. Podle sousedů se o trosečníka zajímá i česká policie. Ta případ zatím nekomentuje.

Martina Psotu po ztroskotání zadrželi imigrační úředníci. Na Tchaj-wanu byl v té době nelegálně. Pokud nesežene peníze na pokutu, čeká ho vyhoštění. Při výslechu ale řekl, že ve vlasti nemá příbuzné a jde mu tady o život. Zvažuje proto žádost o azyl.

Reportáž o podnikání Martina Psoty (zdroj: ČT24)