Z nezaměstnaných vzejdou chůvy, matky budou moci pracovat

Praha - Přestože květnová nezaměstnanost vykázala pokles z dubnových 7,7 procent o 0,2, analytici optimismem nehýří. Za poklesem stojí sezonní faktory vzhledem k angažmá dočasných pracovníků na jaře a v létě. Meziroční srovnání hovoří o téměř 550 tisících lidí, což je o 65 tisíc víc než v roce 2012. Stát proto zamýšlí účinněji podpořit rekvalifikace, podle serveru iHNned.cz například ve sféře pečovatelské. V českých předškolních zařízeních totiž chybí téměř 60 tisíc míst pro děti, jejich matkám to brání v návratu či nástupu do zaměstnání. Pomoc mohou právě přeškolení nezaměstnaní.

Řešením mohou být třeba dětské skupiny, které by po rekvalifikačním kurzu nezaměstnaný s nově nabytou kvalifikací mohl vést. Stejně tak by mohl působit jako chůva. Rekvalifikace představuje spolu s podporou absolventů a OSVČ jeden ze sedmi bodů, kterými chce vláda postupovat proti nezaměstnanosti.

Podle iHNed.cz utíkají státu kvůli nedostatku školek miliardy korun. Nápad chce zabít dvě mouchy jednou ranou, když rekvalifikací navýší řady pečovatelů či chův, kteří se postarají o děti, jimž zůstaly školky zavřeny.

Na nedostatek míst ve školkách rekvalifikací nezaměstnaných (zdroj: ČT24)

Situace s předškolními institucemi se každým rokem komplikuje, jesle třeba rapidně mizí. „Je to velký problém. Když se nepodaří matce dostat dítě do školky, hodně si rozmýšlí, jestli si pořídí druhé nebo třetí,“ cituje server Daniela Münicha z Národní ekonomické rady vlády. Podle něj je v ČR velmi nízká zaměstnanost žen s malými dětmi, což negativně dopadá i na státní rozpočet, protože pracující ženy by odváděly pojistné a daně. „Navíc na poměrně dlouhou dobu přeruší pracovní kariéru a jejich profesní kapitál zůstává nevyužitý. A to se pak promítá do rostoucího rozdílu v platech mužů a žen ve starším věku. Žena, která přeruší kariéru, se pak hůře dostane na dobře placené pozice s prémiemi,“ dodává.