Za Zemanovým odmítáním Putny stály osobní důvody, soudí Češi

Praha – Třiapadesát procent Čechů si myslí, že prezident Miloš Zeman nechtěl jmenovat Martina C. Putnu profesorem z osobních důvodů. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu, který agentura STEM/MARK vypracovala pro Českou televizi ku příležitosti uplynutí sto dnů Miloše Zemana v prezidentské funkci. Pověstná lhůta politického hájení totiž vyprší právě tento týden a ČT24 k této příležitosti dnes večer odvysílá z Pražského hradu speciální vydání pořadu Hyde Park, jehož hostem bude právě prezident republiky. Kompletní průzkum bude součástí zprávy, kterou publikeme po skončení speciálu ČT24.

Spor o jmenování literárního historika Martina C. Putny profesorem se rozhořel v polovině května. Miloš Zeman tehdy Putnovu profesuru z blíže nespecifikovaných důvodů odmítl a konstatoval, že vysvětlení podá jedině před soudem: „Nechci pana Putnu ponižovat, proto důvody svého rozhodnutí nebudu uvádět veřejně,“ řekl tehdy prezident.

Zemanův odmítavý postoj vzbudil vlnu nevole na politické scéně a zejména v řadách akademické obce, představitelé vysokých škol hovořili o útoku na akademické svobody. Sám Miloš Zeman později svou nevoli vysvětlil Putnovou účastí na pochodu gayů Prague Pride, kde akademik nesl transparent s nápisem Katolické buzny zdraví Bátoru, a nakonec jeho jmenování odsouhlasil – odmítl mu však osobně předat akademický titul. „Znovu zdůrazním, že si této osoby absolutně nevážím,“ uvedl na Putnovu adresu.

Zítřejšího jmenování profesorů, které za účasti prezidenta proběhne v Karolinu, se tak Martin C. Putna nezúčastní, titul převezme od ministra školství; ten by ostatně do budoucna (podle zvažované změny vysokoškolského zákona) mohl při udělování profesur prezidenta vystřídat.

Čtvrtina Čechů si myslí, že Zeman jednal podle rad poradců

Podle exkluzivního průzkumu, který pro Českou televizi vypracovala agentura STEM/MARK, si 53 procent lidí myslí, že Zemana vedly v případu Putna osobní důvody. Čtyřiadvacet procent dotázaných věří, že prezident dal na názory svých poradců, a osm procent má za to, že jednal v mezích svých pravomocí, stejné množství lidí se domnívá, že postupoval podle doporučení odborníků.

Průzkum STEM/MARK
Zdroj: ČT24

Možnost vysvětlit své kroky voličům dostane první přímo zvolený prezident už zítra. Ku příležitosti uplynutí sto dnů od okamžiku, kdy Zeman složil ve Vladislavském sále prezidentský slib, odvysílá Česká televize od 20 hodin dvouhodinový speciál, jehož první část bude tvořit mimořádné vydání pořadu Hyde Park. Moderuje Lukáš Dolanský, na dotazy diváků bude odpovídat sám prezident; otázky je možné klást už nyní na stránkách pořadu.

Následovat bude bilanční diskuse z Kavčích hor, která má Zemanových sto dní zhodnotit. Daniela Písařovicová vyzpovídá mj. Zemanovu dceru Kateřinu. V rámci pořadu bude zveřejněn i celý průzkum, který zkoumá náhled Čechů na Zemanovo dosavadní působení v čele státu.

Reportáž o kauze Putna (zdroj: ČT24)
Vydáno pod