Zeman předal dekret 58 profesorům, Putna si ještě počká

Praha - Prezident Miloš Zeman v Karolinu předal jmenovací dekret 58 novým profesorům, sedm dalších na slavnostní ceremoniál nepřijelo. Akademik Martin C. Putna, kterého Zeman původně jmenovat odmítl, převezme profesorský dekret z rukou ministra školství nejspíš 25. června rovněž v Karolinu. Zemanův postup, kdy podepsání Putnovy profesury podmínil tím, že mu dekret nebude muset předávat sám a že jmenovací pravomoc přejde v budoucnu z hlavy státu na ministra školství, vyvolal nevoli v akademické obci. Putna ale bere samotné předávání dekretu pouze jako společenskou formalitu.

„Základním kritériem pro vysokoškolské profesory je to, do jaké míry se jim podaří vštípit svým studentům hluboký zájem o vědní obor,“ řekl prezident ve svém úvodním projevu. K Putnovi se nijak nevyjadřoval, atmosféru slavnostního aktu ale kauza i tak narušila. Na ceremoniál kvůli tomu odmítl přijet například rektor českobudějovické Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer: „Zcela jednoznačně, nekompromisně nesouhlasím s postupem prezidenta.“ Někteří z dalších nepřítomných kandidátů na profesuru ale na ceremoniál nepřijeli zřejmě i z jiných důvodů.

„Letos je možná pozornost veřejnosti upřena na tento okamžik více, než tomu bylo v minulosti běžné,“ řekl v Karolinu ministr školství Petr Fiala. Kvůli debatě o Putnově veřejném vystupování se podle něj nejvyšší akademická hodnost dostala do popředí zájmu veřejnosti. „Nezapomínejme na společenskou odpovědnost, kterou díky své autoritě máte. Není přece možné, když máme v naší zemi tolik profesorů, aby veřejnou debatu opanovaly povrchní názory, rychlá řešení, momentální nálady a dojmy,“ dodal Fiala.

Putna: Přemýšlím o tom, jaký transparent bude vhodný na příští Prague Pride

Putna si na dekret musí počkat ještě dva týdny. K ceremoniálu pravděpodobně dojde 25. června, přesný termín ale ještě musí potvrdit ministr školství. Do Karolina dnes akademik pozván nebyl, a to ani formálně. I kdyby ale pozvánku dostal, tak by zřejmě raději nepřišel. „To by asi nemělo žádný smysl. Občas demonstruji, když je to zapotřebí, ale myslím si, že toto by byla demonstrace poměrně nesmyslná,“ řekl ve Studiu ČT24. Zopakoval, že za svými politickými a občanskoprávními postoji si stojí, nenechá se zastrašit a bude se jim dál věnovat: „A to takovými prostředky, které budu v daných situacích pokládat za vhodné… Samozřejmě přemýšlím o tom, jaký transparent bude vhodný na příští Prague Pride, mám několik variant.“

Právě Putnův transparent  který nesl na pochodu homosexuálů, se prezidentovi nelíbil. „Pokud jde o Prague Pride, přiznám se, že neuznávám lidi aspirující na vysokoškolské pedagogy, kteří na Prague Pride drží transparent s nápisem: Katolické buzny zdraví Bátoru,“ řekl Zeman. Sám literární historik ale už dříve uvedl, že důvodem, proč se hlavě státu nezamlouvá, jsou podle něj spíš jeho názory než sexuální orientace.

Při příštím jmenování profesorů bude nejspíš chybět i prezident. Zeman už totiž profesory jmenovat nechce. „Právo prezidenta jmenovat vysokoškolské profesory považuji za monarchistický přežitek,“ uvedl už dříve. Podle rektora Karlovy Univerzity Václava Hampla dal ale Zeman před časem zároveň jasně najevo, že pokud mu role při jmenování profesorů zůstane, „hodlá do procesu i nadále vstupovat svým vlastním osobním rozhodováním nad rámec vědecké rady vysoké školy“. 

Nejspíš se tak změní vysokoškolský zákon, podle Zemana by jeho funkci měl převzít ministr školství tak, jak tomu bude v případě Putny. Akademikům se ale ani tato varianta příliš nelíbí. „Já osobně a mnozí kolegové rektoři nejsme přesvědčeni, že to je ta nejlepší varianta, kterou si lze představit. Nicméně návrh asi podán bude a těžko v tuto chvíli předjímat, jaký z toho bude další osud,“ řekl České televizi Hampl.