VIDEO: Povodně kamerou České televize

Plzeňsko - Povodeň horší než v roce 2002 zažily v pondělí odpoledne obce na severním Plzeňsku podél dálnice D5 a Hněvnického a Kbelanského potoka. Ani ne hodinový silný přívalový déšť vyplavil několik domů, silnice a rybníky a způsobil statisícové škody.

„Byla to vůbec největší povodeň, která do obce přišla. Nikdo nepamatuje, že by se tolik vody valilo z lesa Harabaska od Úlic,“ řekl starosta Rochlova Jiří Patera. Podél silnice byly vyplavené domy, podobně jako pod rybníkem, který přetekl. 

„Máme tu čtyři totálně vytopené domy pod dálnicí, kde měli v obytných částech 30 centimetrů vody, a osm zatopených sklepů,“ řekl i starosta Heřmanovy Huti Radek Lukáč. Škody půjdou do statisíců korun. „Způsobila to jednoznačně voda, která šla z dálnice. Průšvihem bylo, že nefungovala retenční nádrž u D5, která je trvale plná. A v druhé nádrži, kterou nám silničáři opravili při stavbě dálnice, se utrhly kameny a ucpaly rošty. Od 16 do 22 hodin jsme lezli po kolenou ve tři čtvrtě metru vody a otevírali kanalizační poklopy,“ uvedl starosta. Druhá ulice byla zatopená vodou z polí.